Sarajevo
0

Ukopan mons. Julijan Kozinović

FENA
Na sarajevskom groblju Bare danas je ukopan najstariji dijecezanski vrhbosanski svećenik mons. Julijan Kozinović, javlja KTA.

Tim povodom misno slavlje predslavio je uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uz koncelebraciju dvadesetak svećenika te petnaestak časnih sestara i manji broj pokojnikove rodbine.

Nadbiskup Puljić je govorio o životu i svećeničkom putu mons. Julijana Kozinovića te istaknuo da je njegov put bio trnovit "kao i trnoviti put hrvatskog naroda".

"Mnogo je prostudirao, čitao. Još je više molio. Posebno želim ovdje istaći njegovu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. To je očitovao i kroz vođenje brojnih hodočašća u razna svjetska svetišta. Rado su ga tražili radi poznavanja povijesti, sredine i crkvene stvarnosti. Još su više cijenili njegovu molitvu kojom je hodočašća ispunjao... Iako je trebalo dugo godina da ponovo zakorači u svoju Domovinu, ipak se odvažio i prelomio.

Pohodio je svoj rodni kraj, svoju nadbiskupiju, te zemlju Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Nije mu bilo lako prihvatiti novu stvarnost, jer je ponio drugačiju sliku", kazao je Puljić.

Iako je pokojni Julijan djelovao svega tri godine u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ipak je cio život ostao povezan s dijecezom, te živo pratio sva zbivanja u njoj. Za svog devedestdvogodišnjeg života i 68 godina svećeničkog staža - puno je molio, jako štovao Majku Božju - posebno svetište u Fatimi, i puno dobra napravio.

Svoj svećenički radni vijek je započeo u Sarajevu, a nastavio ga u Austriji, Italiji, Francuskoj i Švicarskoj. Tri godine je proveo u afričkim misijama, točnije u Rodeziji i Zimbabweu, gdje je ostavio svijetao svećenički trag.

Doktorirao je na rimskom sveučilištu Gregorijana, a kasnije je još u Parizu studirao crkveni socijalni nauk. Od 1990. godine je bio u mirovini, živući svoje dane u Luganu, povezan s mnogim svećenicima.

Umro je nakon mise večere Gospodnje - s Velikog četvrtka na veliki Petak u Marijinoj kući u Carabietti 2. travnja 2010. - kanton Ticino.