{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukop Avde Palića uz najviše vojne počasti

S
26.8.2009. u 07:40
0
14
Ukop Avde Palića uz najviše vojne počasti
0
Ukop Avde Palića uz najviše vojne počasti
Ali-pašina džamija u Sarajevu
Ratni pukovnik Armije RBiH u zaštićenoj zoni Žepa Avdo Palić danas će biti sahranjen u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, uz najviše vojne počasti. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić dozvolio je izuzetak od pravila prema kojem je harem Ali-pašine džamije u Sarajevu bio zatvoren za daljnje ukope odobrivši da u njemu budu ukopani i posmrtni ostaci Avde Palića.
Supruga ubijenog ratnog heroja Esma Palić izrazila je želju da njegovo tijelo bude pokopano u blizini Mehmeda Hajrića, člana ratnog predsjedništva Žepe, sa kojim je zarobljen i pronađen u istoj grobnici.

Međunarodni crveni križ 1996. godine proglasio ga je nestalim, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u novembru 2001. godine u masovnoj grobnici Vragolovi, u općini Rogatica, a sve do 2009. godine njegov tijelo je bilo zakopano kao NN na Gradskom groblju u Visokom.

Međunarodnoj komisiji za nestale osobe trebalo je osam godina da identificira posmrtne ostatke Avde Palić, uz obrazloženje da su radili starom tehnologijom.

Avdo Palić je rođen 4. aprila 1958. godine u mjestu Krivća kod Han Pijeska. Do početka agresije na BiH radio je kao nastavnik u srednjoj školi u Vlasenici.

Sa svojom suprugom Esmom za Bajram 1992. godine odlazi u Žepu u posjetu rodbini. U međuvremenu počinje rat, a Palić ostaje u Žepi i organizuje odbranu koja pruža žestok otpor nadmoćnijem, brojnijem i bolje naoružanom neprijatelju naredne tri i pol godine.

U julu 1995. godine, u bezizlaznoj situaciji, Palić sjeda za isti sto sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnim i ranjenim obezbijedio siguran izlazak iz "zaštićene enklave".

Stanovnici Žepe, uključujući i njegovu suprugu Esmu i dvoje djece, enklavu su napustili u konvoju, a on je ostao u Žepi držeći se obećanja datog stanovnicima da će svi iz grada izaći prije njega.

Avdu Palića su u prisustvu Plavih šljemova uhapsili Mladićevi vojnici i tada mu se izgubio svaki trag.

Esma Palić svih tih godina nije odustala od potrage za svojim mužem i od borbe za istinu. Nakon 14 godina od nestanka, njegova porodica, prijatelji, suborci i drugi građani klanjat će mu danas dženazu te prirediti dostojanstven ukop.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: