{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukop Avde Palića uz najviše vojne počasti

S
26.8.2009. u 07:40
0
14
Ukop Avde Palića uz najviše vojne počasti
0
Ukop Avde Palića uz najviše vojne počasti
Ali-pašina džamija u Sarajevu
Ratni pukovnik Armije RBiH u zaštićenoj zoni Žepa Avdo Palić danas će biti sahranjen u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, uz najviše vojne počasti. Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić dozvolio je izuzetak od pravila prema kojem je harem Ali-pašine džamije u Sarajevu bio zatvoren za daljnje ukope odobrivši da u njemu budu ukopani i posmrtni ostaci Avde Palića.
Supruga ubijenog ratnog heroja Esma Palić izrazila je želju da njegovo tijelo bude pokopano u blizini Mehmeda Hajrića, člana ratnog predsjedništva Žepe, sa kojim je zarobljen i pronađen u istoj grobnici.

Međunarodni crveni križ 1996. godine proglasio ga je nestalim, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u novembru 2001. godine u masovnoj grobnici Vragolovi, u općini Rogatica, a sve do 2009. godine njegov tijelo je bilo zakopano kao NN na Gradskom groblju u Visokom.

Međunarodnoj komisiji za nestale osobe trebalo je osam godina da identificira posmrtne ostatke Avde Palić, uz obrazloženje da su radili starom tehnologijom.

Avdo Palić je rođen 4. aprila 1958. godine u mjestu Krivća kod Han Pijeska. Do početka agresije na BiH radio je kao nastavnik u srednjoj školi u Vlasenici.

Sa svojom suprugom Esmom za Bajram 1992. godine odlazi u Žepu u posjetu rodbini. U međuvremenu počinje rat, a Palić ostaje u Žepi i organizuje odbranu koja pruža žestok otpor nadmoćnijem, brojnijem i bolje naoružanom neprijatelju naredne tri i pol godine.

U julu 1995. godine, u bezizlaznoj situaciji, Palić sjeda za isti sto sa ratnim zločincem Ratkom Mladićem kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnim i ranjenim obezbijedio siguran izlazak iz "zaštićene enklave".

Stanovnici Žepe, uključujući i njegovu suprugu Esmu i dvoje djece, enklavu su napustili u konvoju, a on je ostao u Žepi držeći se obećanja datog stanovnicima da će svi iz grada izaći prije njega.

Avdu Palića su u prisustvu Plavih šljemova uhapsili Mladićevi vojnici i tada mu se izgubio svaki trag.

Esma Palić svih tih godina nije odustala od potrage za svojim mužem i od borbe za istinu. Nakon 14 godina od nestanka, njegova porodica, prijatelji, suborci i drugi građani klanjat će mu danas dženazu te prirediti dostojanstven ukop.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: