Sve popularniji prijevoz
168

Ukoliko struka električne romobile definiše kao motorna vozila, maloljetnici ih neće moći voziti

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Električni romobili su kao prijevozno sredstvo u Sarajevu sve popularniji, ali vožnja njima se mora urediti zakonskom regulativom, što je prije nekoliko dana i predložio ministar saobraćaja KS Adi Kalem.
Adi Kalem je u razgovoru za Klix.ba kazao da ta zakonska regulativa prije svega podrazumijeva jasno definisanje putanje i brzine kretanja romobila. Kako je dodao, postoje određene ideje da se romobil definiše kao i bicikl u javnom saobraćaju.

"Naravno, struka će reći svoje, imam određene informacije i s državnog nivoa da je zakon u pripremi. S obzirom na to da je Rumunija najbolje definisala saobraćanje romobila, postoji mogućnost da će se određene odredbe uzeti i iz njihovog zakona i standarda kako bi se i na taj način kod nas definisalo ovo pitanje. Uputili smo inicijativu na državnom nivou, jer je Sarajevo centar svih dešavanja u BiH i trudit ćemo se maksimalno da sve ove mjere implementiramo ovdje kako bi glavni grad bio uzor svim ostalim", naveo je Kalem.

Kalem je kazao i to da će stručnjaci u narednom periodu dati završnu riječ o tome da li postoji mogućnost da se električni romobili ipak tretiraju kao motorno vozilo s obzirom na to da imaju električni pogon. Ipak, postavlja se pitanje hoće li maloljetnicima biti zabranjeno da ih voze ukoliko budu u kategoriji motornih vozila?

"Ukoliko romobili budu definisani kao motorna vozila, onda ih maloljetnici neće moći voziti s obzirom na to da nemaju položen vozački. Također, jedan koncept mi je nedavno predstavljen i riječ je o upravljanju GPS signalom, što znači da će se, nakon što se ustanovi da li će saobraćati biciklističkom, pješačkom stazom ili saobraćajnicom, putem tog signala moći kontrolisati brzina na romobilima u zavisnosti u kojoj se zoni kreću. Dakle, ako su na biciklističkoj stazi zna se koja brzina je dozvoljena (bit će regulisano zakonskim i podzakonskim aktima), ali isto važi i za sve ostale putanje", pojasnio je ministar.

Električni romobili su postali iznimno popularni na ulicama Sarajeva, ali ono što za njih posebno nedostaje je odgovarajuća infrastruktura i putanja koja će biti namijenjena samo njima. Kalem je naveo da će se, shodno tome, pronaći alternative.

"U Sarajevu nema dovoljno prostora da bi se takvo nešto realizovalo i da bi se gradila posebna putanja. Također, taj proces zahtijeva i veći investicioni ciklus pa ćemo nastojati postojeće biciklističke i pješačke staze iskoristiti za prometovanje romobila. Razmatrat ćemo i to da se saobraćanje romobila zabrani u potpuno pješačkim zonama kao što su Ferhadija i slično, jer su one rezervisane samo za pješake", zaključio je Kalem.

Francuska je primjer do sada najstrožijeg zakonom riješenog problema električnih romobila. Naime, u toj zemlji električni romobil ne mogu voziti osobe mlađe od 12 godina, njime se ne smije upravljati trotoarom nego isključivo gradskim cestama uz ograničenje brzine do 50 km/h i i biciklističkim stazama.

S druge strane u Hrvatskoj se romobili, a time i električni romobili, tretiraju kao "pješak" - kretati se smiju isključivo trotoarom, što pokazuje da se u Evropskoj uniji problem električnih romobila svugdje ne tretira jednako.