BiH
53

Uklonjeni spiskovi građana KS koji su dobili elektronsku zdravstvenu karticu

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uklonio je sa službene internet stranice objavljene spiskove građana Kantona Sarajevo koji su dobili elektronske zdravstvene kartice, nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH naložila Zavodu da to uradi.

Na uklonjenom spisku, koji je vremenom trebao biti dopunjen, nalazila su se imena osiguranih osoba kojima su do sada izrađene elektronske zdravstvene kartice.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pristupio je izvršenju Rješenja i u cijelosti uklonio spisak.

Informacije u vezi s izradom, izdavanjem elektronskih zdravstvenih kartica i njihovim korištenjem građani mogu dobiti od službenika zavoda.

Zdravstvene kartice moguće je preuzeti u poslovnicama zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo radnim danom u periodu od 7:15 sati do 15:45 sati. Za preuzimanje istih potrebno je dostaviti identifikacioni dokument, staru zdravstvenu legitimaciju ili prijavnicu iz Cipsa.

Za osigurane osobe koje ne vrše plaćanje elektronskih zdravstvenih kartica na osnovu Odluke o naplati elektronskih zdravstvenih kartica potrebno je dostaviti dokaz.

Uvođenje elektronskih kartica se u Kantonu Sarajevu i Federaciji BiH najavljuje već godinama. Riječ je o kapitalnom projektu u zdravstvu sa mnogim prednostima, a samo neke od njih su da pacijenti više ne moraju ići ovjeravati knjižice, čekati u redovima te da će se povećati efikasnost zakazivanja pregleda kod ljekara.

Elektronska kartica je i jedan od sinonima Evropske unije, a realizacija ovog projekta u KS počela je 2013. godine podjelom više od 20.000 kartica ratnim vojnim invalidima, civilnim invalidima i penzionerima.