Kanton Sarajevo
0

Uklanjanje nelegalno postavljenih panoa

Sarajevo-x.com
Jučer su službenici JP Direkcije cesta FBiH na magistralnoj cesti M17, dionica petlja kod Energoinvesta na Ilidži do izlaza na brzu cestu Blažujski drum, uklonili 74 reklamna nelegalno postavljena panoa i natpisa, dok je dodatnih osam uklonio sam vlasnik, saopšteno je.

Akcija je započeta u sklopu realizacije projekta "Uklanjanje nelegalnih priključaka i panoa na magistralnim cestama u FBiH“, koji je osmišljen radi stvaranja uvjeta za nesmetano i sigurno odvijanje prometa.

JP Direkcija cesta FBiH planirala je uklanjanje nelegalno postavljenih reklamnih panoa i natpisa na dijelu magistralne ceste M-17, dionica Sarajevo-Konjic-Jablanica-Mostar-Doljani i magistralne cesta M-18 Vogošćanska petlja- Kobilja Glava i Jošanička petlja-Aerodrom.

Projekt se realizira u saradnji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove i nadležnim policijskim upravama, a planirano je da se uklanjanje obavlja u fazama, u zavisnosti od vremenskih uvjeta. Danas će akcija uklanjanja nelegalno postavljenih panoa biti nastavljena na dijelu magistralne ceste M17, od Mostarskog raskršća prema Bradini, a na magistralnim cestama na području Kantona Sarajevo, koje su u nadležnosti JP Direkcije cesta FBiH, ostalo je još oko 300 nelegalno postavljenih panoa.

Postavljanje reklamnih panoa i natpisa definirano je Pravilnikom o postavljanju znakova i informacija na cestama i naknadama za ceste i članom 19. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u BiH.