Spor proces
8

Uklanjanje displeja u centru Sarajeva odloženo zbog upravnog spora

I. P.
Za displej postavljen na objektu pod zaštitom Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u centru Sarajeva, a koji se nalazi na uglu ulica Koševo i Danijela Ozme je postojalo odobrenje koje je isteklo.

Kako se navodi, nakon toga je Inspektorat Općine Centar donio rješenje o uklanjanju i zaključak o dozvoli rješenja na koje je izjavljena žalba drugostepenom organu koji je poništio rješenje i zaključak prvostepenog organa.

"Također, napominjemo da je za predmetni displej pokrenut upravni spor, a vezan za izdavanje odobrenja. Nadležne službe Općine Centar će nastaviti voditi započete upravne postupke u ovom i ostalim predmetima u skladu sa zakonom, a Općina Centar je odlučna da procesuira sve nelegalne sadržaje i građevine na svom području", kažu iz Općine Centar.

Lokalne vlasti dodatno apeluju na sve marketinške agencije da bilboarde, displeje i panoe postavljaju samo u skladu sa odobrenjima nadležne općinske službe.

"U suprotnom, Inspektorat Općine Centar će u skladu zakonskim procedurama otpočeti postupak uklanjanja. Napominjemo da je u Općini Centar po nalogu općinskog načelnika započeta kampanja strožijeg nadzora postavljanja svih reklamnih panoa i displeja", kaže se u saopćenju.

Navode da je Općina Centar Sarajevo u protekle dvije godine snažno krenula u borbu protiv nelegalno postavljenih bilboarda, svijetlećih displeja i panoa.

Tako je putem inspektorata Općine Centar procesuirano na desetine nelegalno postavljenih displeja i bilboarda, a donesene su i odluke kojima se reguliše ova oblast, tvrde iz Općine Centar.