Mandićev prijedlog
1.1k

Uklanjaju se štandovi i tezge u sarajevskoj ulici Ferhadija

M. G.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U namjeri da uvede red u oblast zauzimanja i korištenja javnih površina Općinsko vijeće Centar je na prijedlog načelnika Srđana Mandića usvojilo dopune Odluke o privremenom korištenju javnih površina.

Navedenom odlukom u dijelu ekstra i prve zone, koji se odnosi na ulice Ferhadija, Maršala Tita (na potezu od Vječne vatre do ulice Koševo, izuzev trga ispred BBI centra), Muhameda Kantardžića i Gajev trg, utvrđuje se zabrana korištenja javnih površina u svrhu postavljanja objekata.

"Ovo se odnosi na objekte jednostavnih usluga, uslužnih naprava, dječijih autića i vozića, štandova za prodaju lutrije, karata i polovnih knjiga, info stolova, zabavnih parkova, reklamnih balona, prodajnih stolova-tezgi i ostalih specifičnih sadržaja (umjetnici za izvođenje kulturnog i zabavnog programa), do donošenja nove odluke o privremenom korištenju javnih površina i Programa privremenog korištenja javnih površina na području općine Centar", kažu iz ove općine.

Dodali su da će se programom privremenog korištenja javnih površina na području općine Centar utvrditi posebni kriteriji za postavljanje navedenih sadržaja po zonama, uključujući dimenzije i izgled sadržaja koji će se postavljati u tipizirane jedinice, a što će biti definisano programom.

"Rješenja nadležnih Službi Općine Centar Sarajevo, kojim su već odobreni ovi sadržaji, mogu se produžiti najdalje do 28. februara 2022. godine, a na osnovu zaključka Općinskog vijeća nova odluka će biti pripremljena do polovine februara naredne godine", dodaju iz Općine Centar.