BiH
81

Ukinuto rješenje: Kantonalni sud u Sarajevu će ponovo odlučivati o pritvoru Damira Hadžića

Piše: A. B.
Damir Hadžić u Tužilaštvu KS (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Damir Hadžić u Tužilaštvu KS (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ukinuto je rješenje o pritvoru bivšem načelniku Općine Novi Grad Sarajevo i bivšem državnom ministru komunikacija i saobraćaja Damiru Hadžiću, uhapšenom u akciji "Blok", i vraćeno na ponovno odlučivanje, potvrđeno je za Klix.ba iz Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako su nam kazali, nakon ukidanja, rješenje će biti vraćeno na ponovni postupak sudiji za prethodno saslušanje. Nisu nam mogli otkriti više informacija, osim da sudija trenutno radi na tom predmetu, a kako saznajemo, Sud KS je djelimično uvažio žalbu odbrane.

Još uvijek nije poznato kada će biti donesena nova odluka, a Hadžić do tada ostaje u pritvoru koji mu je Kantonalni sud u Sarajevu odredio 3. decembra ove godine na prijedlog Tužilaštva KS.

Tužilaštvo KS tražilo je pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Hadžić je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a tereti ga se da je iz općinskog budžeta nezakonito isplatio više od milion KM bivšem zastupniku u Skupštini KS i ministru u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Esedu Radeljašu.

Podsjećamo da su u akciji "Blok" osim Eseda Radeljaša i Damira Hadžića ranije uhapšeni pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Jasmina Horo kojoj je danas određen jednomjesečni pritvor, bivši pravobranilac Općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Oni su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s krivičnim djelom pranja novca i davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšene se sumnjiči da su Radeljašu omogućili stjecanje protivpravne imovinske koristi veće od milion KM.