{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuti privatnu praksu ljekarima iz javnih ustanova?

S
31.3.2009. u 19:26
0
36
Ukinuti privatnu praksu ljekarima iz javnih ustanova?
0
Ukinuti privatnu praksu ljekarima iz javnih ustanova?
Foto: Ilustracija
Federalno ministarstvo zdravstva pokrenulo je proceduru donošenja novog zakona o zdravstvenoj zaštiti koji tretira i dopunski rad zdravstvenih radnika te koji bi trebao biti usvojen do kraja tekuće godine.
Vlada FBiH usvojila je nacrt ovog zakona koji, između ostalog, regulira i rad ljekara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama i privatnim ljekarskim ordinacijama.

Kako saznajemo u Ministarstvu zdravstva FBiH, prema važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, zdravstveni radnici, odnosno ljekari u zvanju specijaliste koji ispunjavaju propisane uslove ministarstva zdravstva po pribavljenom mišljenju nadležne komore, mogu obavljati poslove u svojoj struci izvan punog radnog vremena, ali ne duže od jedne trećine punog radnog vremena.

"To je takozvani dopunski rad koji omogućuje zdravstvenim radnicima, zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, da mogu izvan punog radnog vremena, ali ne duže od jedne trećine punog radnog vremena, raditi u javnoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su zaposleni ili u privatnoj praksi. Odobrenje za dopunski rad zdravstvenim radnicima izdaje kantonalni ministar po prethodno pribavljenoj saglasnosti poslodavca, tj. direktora javne zdravstvene ustanove u kojoj su zaposleni“, navode u resornom ministarstvu.

Pošto su mišljenja u javnosti i među profesionalcima - što se uostalom pokazalo i u toku javne rasprave - o tome da li dopunski rad zdravstvenih radnika treba zabraniti podijeljena, Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti nudi osnovno, ali i alternativno rješenje po kojem se ukida odnosno zabranjuje dopunski rad.

"Smatramo da je opredjeljenje između osnovnog rješenja kojim se dozvoljava dopunski rad saglasno uslovima preciziranim u Nacrtu zakona, i alternativnog rješenja kojim se ukida dopunski rad, isključivo u ingerenciji Parlamenta Federacije BiH, tako da će upravo Parlament i odlučiti da li će se dopunski rad zadržati ili ukinuti“, kažu u nadležnom ministarstvu zdravstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: