Usvojen zakon
576

Ukinuti paušali od 580 KM zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, a kojim su ukinuti paušali kantonalnim zastupnicima.

Na dnevnom redu treće redovne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo kao prva tačka našao se Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo.

Nakon rasprave kantonalni zakonodavci pristupili su glasanju i većinom ruku usvojili predloženi zakon kojim se ukidaju paušali profesionalnim zastupnicima u iznosu od 580 KM.

Ovaj zakon je u skupštinsku proceduru uputila Vlada Kantona Sarajevo, a kao nosilac aktivnosti na izradi zakona navedeno je Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo na čijem čelu se nalazi Lejla Brčić.

Usvajanjem ovog zakona premijeru Kantona Sarajevo i predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo osigurana je plaća prema istom koeficijentu kakav imaju potpredsjednici Federacije BiH, predsjedavajući Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i federalni premijer (koeficijent 9,80).

Do septembra 2018. godine osnovica za obračun plaće u Kantonu Sarajevo iznosila je 290 KM nakon čega je osnovica povećana na 315 KM, što je identično osnovici kakvu su u proteklih osam godina imali državni službenici i funkcioneri na nivou entiteta Federacija BiH.

Zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine KS određen je koeficijent 9,50, kantonalnim ministrima 9, predsjednicima klubova u Skupštini KS 8,20, predsjednicima radnog tijela Skupštine KS 8,10, zamjenicima predsjednika radnog tijela 8, a kantonalnim zastupnicima 7,80.

Jedan dio zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo ocijenio je da je ovaj zakon populistički, odnosno da ne donosi nikakve značajnije uštede. Iz Stranke demokratske akcija (SDA) tražili su da se i ministrima u Vladi KS smanje plaće za 300 KM kako bi i Vlada KS, koja predlaže zakon, na svom primjeru pokazala socijalnu osjetljivost.

Iz SDA su predložili da se ta sredstva proslijede na izgradnju roditeljske kuće što vladajuća većina u Skupštini KS, koju čine SDP, DF, Naša stranka, SBB, Narod i pravda i NBL nije podržala.

Usvojeni Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo možete pročitati ovdje.