Općinski sud
1

Ukinute mjere zabrane za 12 osoba osumnjičenih za višemilionski kriminal krađe šume

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanja Ljuboje ukinula je mjere zabrane za 12 osoba osumnjičenih za višemilionski kriminal u vezi s prodajom državne i privatne šume na području KS i HNK.

"Mjere zabrane su ukinute uprkos tome što je sud utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili više krivičnih djela i to udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, šumska krađa i nedozvoljena trgovina.

Postupajuća sutkinja je i pored činjenice da je opsežna istraga u toku i da se za osam osoba osnovano sumnja da su počinile krivična djela u okviru službene dužnosti, ukinula mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti. Također, ukinute su mjere zabrane kontaktiranja i sastajanja osumnjičenih sa svjedocima. Na ovakvu odluku Tužilaštvo KS je uložilo žalbu Općinskom sudu u Sarajevu", stoji u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, osumnjičene osobe su zaposlene u Kantonalnoj upravi za šumarstvo KS Duran Mešanović, Taib Šahić, Mihret Dajdžić, Elvir Husanović i Adnan Husanović, uposlenik Kantonalne uprave za šumarstvo HNK te Admir Čomor, zatim geometar Esed Pačariz iz Mostara, policajac iz Hadžića Edin Kazić i policajac Memnun Madžuka te Samir Bukala direktor društva Barsa, Ermin Mujkić, direktor društva Balkanika, i Muris Maljić.

Za njih je isprva bio određen jednomjesečni pritvor, a potom i mjere zabrane.

Kako smo već ranije pisali, njih se sumnjiči da su od 2013. do 2017. organizirali i vršili nezakonitu sječu državne i privatne šume na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.