BiH
0

Ukinute mjere zabrane u slučaju Stanić

FENA
Sud BiH je u ponedjeljak, 24. novembra, donio odluku kojom ukida svih pet mjera zabrane izrečenih Radenku Staniću, osumnjičenom za učešće u zločinu protiv čovječnosti počinjenom na području Vlasenice, a koje su bile na snazi nepunu godinu dana.

Staniću je Sud BiH ukinuo zabranu putovanja van granica BiH, privremeno oduzimanje pasoša i izdavanje novog, korištenje lične karte za prelazak granica, te redovno javljanje u Policijsku stanicu Vlasenica.

Sud BiH je ove mjere, na prijedlog Tužilaštva BiH, izrekao početkom decembra 2007. godine zbog straha od bjekstva, te "nesaradnje u istrazi i mogućeg uticaja na svjedoke".

Odbrana je u oktobru 2008. godine uložila žalbu na izrečene mjere ističući da se istraga protiv osumnjičenih vodi već tri godine. Uz Stanića, ove mjere su izrečene i Goranu Gariću, Đorđu Iliću, Dragiši Tešiću i Rajku Lošiću, te njima i dalje ostaju na snazi odlukom Suda BiH.

Tužilaštvo svu petoricu sumnjiči da su od maja 1992. do neutvrđenog datuma 1996. godine sudjelovali u zločinu protiv čovječnosti. Tužilaštvo osumnjičenima na teret stavlja protivzakonito zatvaranje i zlostavljanje civila Bošnjaka na području općine Vlasenica.

Stanić je, kako smatra Tužilaštvo, u tom periodu bio komandir Policijske stanice u Vlasenici, dok su Garić, Ilić i Lošić bili policajci, a Tešić pritvorenik Policijske stanice Vlasenica, javio je danas BIRN-Justice Report.