Tražit će i odštetu
473

Ukinuta zabrana rada SRC Ajdinovići: Inspektori skinuli plombe, vlasnik planira otvaranje

D. Be.
Inspektorice Kantonalne uprave za inspekcijske poslove skinule su danas plombe s vrata Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići i time ukinule zabranu rada ovom objektu.

Ajdinoviće je danas posjetila inspektorica koja je donijela odluku o pečaćenju objekta. Inspekcija je utvrdila da su nadležni u SRC Ajdinovići uklonili nedostatke, zbog čega su donijeli odluku o skidanju pečata sa pet vrata kuhinje i pet vrata pizzerije u okviru ovog objekta.

Nadležna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona i sanitarni inspektor su donijeli rješenje o ukidanju zabrane rada SRC Ajdinovići, čime je završen postupak kojim je nanesena ogromna šteta centru, tvrde iz ovog centra.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Postupak je od početka pratio niz nezakonitih postupanja Uprave za inspekcijske poslove ZDK. Tu su desetine nezakonitih postupaka. Postupak uzimanja uzoraka vode, hrane i briseva s radnih površina u kuhinji je bio protivzakonit, bez minimuma sanitarnih i higijenskih uslova i opreme od inspekcijskog tima koji je uzimao i transportovao uzorke", rekao je za Klix.ba Senad Pećanin.

On je istakao da je objekt, iako nije bilo osnova, zatvoren odlukom inspektora koja je uslijedila nakon što je inspektor došao u kontrolu izvršenja mjera, a u kojem nije obavijestio SRC Ajdinovići.

"Objektu je nanesena ogromna materijalna šteta koja se mjeri stotinama hiljada KM plus puno veća reputaciona šteta. Svi unaprijed dogovoreni aranžmani su morali biti otkazani iako su analize i nalaz sa KCUS-a i Instituta u Zenici pokazali da slučaj stomačnih tegoba desetak gostiju nije povezan s hranom, pićem ili radnim površinama gdje se pripremaju u SRC Ajdinovići", dodao je.

Pećanin ističe da je nakon zabrane rada bez posla ostalo 50 radnika, čime je otežana i dovedena u pitanje egzistencija isto toliko porodica. No, vlasnik će učiniti sve da ponovo pokrene posao i vrati radnike na radna mjesta.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Vlasnik je učinio sve da pomogne radnicima. Sada čini sve da pripremi objekat za nastavak poslovanja. Prioritet će imati svi radnici koji su bezrezervno pružili podršku vlasniku da objekat nastavi raditi", poručio je Pećanin koji je također istakao da će vlasnik SRC Ajdinovići zatražiti i odštetu za nanesenu štetu.

Podsjetimo, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona početkom ovog mjeseca je zaprimilo nalaz i mišljenje vještaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica o simptomima trovanja djece koja su boravila u Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići, ali ih neće saopćiti javnosti.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ranije je Kantonalna inspekcija Zeničko-dobojskog kantona zapečatila Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići, a vlasnik je odnio odluku da zatvori firmu, zbog čega je bez posla ostalo 50 radnika.

Nakon boravka u SRC Ajdinovići 18 djece, uključujući i mališane iz Slovenije, je završilo u bolnici zbog simptoma trovanja hranom. Oni su se žalili na nesvjesticu, povišenu temperaturu i povraćanje.