BiH
0

Ukinuta prvostepena presuda u predmetu Marko Adamović i drugi

FENA
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je rješenje u predmetu Marko Adamović i drugi, kojim se uvažava žalba Tužilaštva BiH te se prvostepena presuda Suda od 30. maja 2011. godine ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Prvostepenom presudom optuženi Marko Adamović i Boško Lukić oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optuženi su oslobođeni optužbi iz razloga što nije dokazano, van razumne sumnje, da su počinili djela za koja se optužuju.

Optuženi Marko Adamović i Boško Lukić se terete da su, u periodu od aprila do decembra 1992. godine, zajedno sa drugim visokopozicioniranim vojnim i političkim dužnosnicima, te članovima Kriznog štaba općine Ključ, učestvovali u pripremi, organiziranju i izvršenju široko rasprostranjenog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti na području općine Ključ.

Optuženi Boško Lukić je postupao kao komandant Štaba TO općine Ključ i kao član Kriznog štaba općine Ključ, dok je Marko Adamović djelovao u svojstvu člana Kriznog štaba općine Ključ, komandanta Komande odbrane grada Ključa i zamjenika komandanta Ključkog bataljona TO.

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH, zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, dok su branioci optuženih dostavili odgovore na žalbu Tužilaštva sa prijedlogom da se ista odbije kao neosnovana, a kao zakonita potvrdi presuda pretresnog vijeća Suda.

Apelaciono vijeće je održalo javnu sjednicu 11. oktobra 2012. godine, na kojoj je Tužilaštvo ukratko izložilo žalbu, te optuženi i njihovi branioci, također, izložili odgovore na istu, nakon čega je Apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u granicama istaknutih žalbenih prigovora i razloga i donijelo drugostepenu odluku, saopćio je Sud BiH.