Bio osuđen na 12 godina
145

Ukinuta prvostepena presuda komandantu Armije RBiH Enveru Buzi za zločin nad Hrvatima u Uzdolu

A. B.
Enver Buza je oslobođen nakon uložene žalbe odbrane, Foto: BIRN
Enver Buza je oslobođen nakon uložene žalbe odbrane, Foto: BIRN
Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine, odlučujući o žalbi Tužilaštva BiH i žalbi braniteljice optuženog komandanta Armije RBiH Envera Buze, ukinulo je presudu Suda BiH na 12 godina zatvora za zločin počinjen u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.
Presuda je ukinuta nakon održane javne sjednice vijeća 2. oktobra ove godine, čime je uvažena žalba braniteljice optuženog Envera Buze i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

Prvostepenom presudom od 30. septembra 2019. godine optuženi Enver Buza proglašen je krivim što je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, u vezi sa članom 30. istog Zakona.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.