{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem

5.10.2015. u 12:28
0
2
Ukinuta presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem
0
Ukinuta presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uvažena je žalba Tužilaštva BiH i ukinuta je prvostepena presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.
Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 08. septembra rješenje od 27. augusta 2015. godine kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH te je ukinuta prvostepena presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom od 17. februara 2015. godine optuženi Mladen Ždrale je oslobođen optužbe za krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo izazivanje opće opasnosti iz člana 323. stav 3. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 31., a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U skladu sa odredbom člana 189. stav 1. ZKP BiH, optuženi Mladen Ždrale je oslobođen obaveze da nadoknadi troškove ovog krivičnog postupka.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu uvaži i pobijanu presudu ukine, te odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Apelaciono vijeće je dana, 27. augusta 2015. godine održalo javnu sjednicu na kojoj je tužilac ukratko izložio žalbu, a branilac optuženog odgovor na istu. Optuženi se u svome izjašnjenju saglasio sa navodima branioca.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: