{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem

5.10.2015. u 12:28
0
2
Ukinuta presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem
0
Ukinuta presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uvažena je žalba Tužilaštva BiH i ukinuta je prvostepena presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.
Vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine otpremilo je 08. septembra rješenje od 27. augusta 2015. godine kojim je uvažena žalba Tužilaštva BiH te je ukinuta prvostepena presuda u predmetu Mladen Ždrale i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom od 17. februara 2015. godine optuženi Mladen Ždrale je oslobođen optužbe za krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 2. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo izazivanje opće opasnosti iz člana 323. stav 3. Krivičnog zakona FBiH u vezi sa članom 31., a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U skladu sa odredbom člana 189. stav 1. ZKP BiH, optuženi Mladen Ždrale je oslobođen obaveze da nadoknadi troškove ovog krivičnog postupka.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, i to zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja sa prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja žalbu uvaži i pobijanu presudu ukine, te odredi održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Apelaciono vijeće je dana, 27. augusta 2015. godine održalo javnu sjednicu na kojoj je tužilac ukratko izložio žalbu, a branilac optuženog odgovor na istu. Optuženi se u svome izjašnjenju saglasio sa navodima branioca.

Nakon što je ispitalo pobijanu presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo navedenu odluku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: