Odlučilo Vijeće
23

Ukinuta presuda Sud BiH u predmetu Mustafa Đelilović i drugi

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu Mustafa Đelilović i dr. donijelo rješenje kojim se uvažavaju žalbe Tužilaštva BiH i branilaca optuženih Mustafe Đelilovića i Halida Čovića, te se prvostepena presuda Suda BiH ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 5.7.2018. godine, optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember oglašeni su krivim da su radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke pobijane presude počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ koji je preuzet na osnovu Zakona o primjeni Krivičnog zakona RBiH i Krivičnog zakona SFRJ, u vezi sa članom 22. i 30. istog Zakona.

Sud je optuženog Mustafu Đelilovića, osudio na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, optuženog Fadila Čovića na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, optuženog Mirsada Šabića na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, optuženog Nezira Kazića na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, optuženog Bećira Hujića na kaznu zatvora u trajanju od osam godina, optuženog Halida Čovića na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, optuženog Šerifa Mešanovića na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i optuženog Nermina Kalembera na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Istom presudom odlučeno je da vrijeme koje su optuženi proveli u pritvoru, u periodu od 22.11.2011. do 1.11.2012. godine, bude uračunato u izrečene kazne zatvora. Također, Sud je na osnovu člana 188. stav 4. ZKP BiH, optužene oslobodio dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, dok su na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH, oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Istom presudom na osnovu odredbe člana 284. tačka c) ZKP BiH, optuženi su oslobođeni od optužbe, i to optuženi Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Mirsad Šabić radnjama opisanim pod tačkom II oslobađajućeg dijela izreke, optuženi Halid Čović i Šerif Mešanović radnjama opisanim u tački III 1 b, c, d, e i III 3 oslobađajućeg dijela izreke, optuženi Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović i Šerif Mešanović radnjama opisanim u tački IV oslobađajućeg dijela izreke da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. KZ BiH i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. stav 1. KZ BiH, sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH i u vezi sa članom 29. KZ BiH. Također, u odnosu na oslobađajući dio presude, optuženi su u skladu sa članom 189. stav 1. ZKP BiH, u cijelosti oslobođeni naknade troškova postupka, koji padaju na teret budžetskih sredstava, dok su na osnovu odredbe člana 198. stav 3. ZKP BiH oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

Protiv ove presude žalbu su izjavili Tužilaštvo BiH, braniteljice optuženog Mustafe Đelilovića, branilac optuženog Fadila Čovića, branilac optuženog Mirsada Šabića, branilac optuženog Nezira Kazića, branilac optuženog Bećira Hujića, braniteljica optuženog Halida Čovića, branilac optuženog Šerifa Mešanovića i branilac optuženog Nermina Kalembera.

Tužilaštvo BiH je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka u odnosu na tačku III 1 e optužnice, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja u odnosu na tačke III 1 c, III 3 i IV optužnice i odluke o krivičnoj sankciji s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH pobijanu presudu u oslobađajućem dijelu potpuno ukine u odnosu na tačke: III 1 e, III 1 c, III 3 i IV optužnice, te odredi održavanje pretresa, a opreza radi, ukoliko se pobijana presuda ne ukine, da se odluka o krivičnopravnoj sankciji preinači, odnosno da se izrekne stroža kazna zatvora koju je izreklo prvostepeno vijeće Suda BiH.

Branioci optuženih Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića, Nermina Kalembera žalbu su izjavili zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnopravnoj sankciji s prijedlogom da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH preinači prvostepenu presudu tako da se optuženi oslobode od optužbi, odnosno da se ona ukine i održi pretres pred apelacionim vijećem.

Također, Sud je zaprimio odgovore stranaka na izjavljene žalbe, i to odgovor Tužilaštva na sve žalbe branilaca optuženih, kao i odgovore branilaca optuženih Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera na izjavljenu žalbu Tužilaštva, sa istovjetnim prijedlozima da se prijedlozi suprotne strane odbiju kao neosnovani.

Na sjednici vijeća Apelacionog odjeljenja, održanoj dana 20.6.2019. godine u odsustvu uredno obaviještenog optuženog Šerifa Mešanovića, u smislu odredbe člana 304. ZKP BiH, tužilac, Tužilaštvo BiH i branioci optuženih usmeno su iznijeli razloge izjavljenih žalbi ostajući pri tome kod pisano iznesenih navoda i prijedloga u njima. Svi optuženi su u cijelosti prihvatili navode svojih branilaca. Također, Tužilaštvo je iznijelo sadržaje pisano podnesenih odgovora izjavljenih na žalbe branilaca, naglašavajući da su žalbe neosnovane, te da ih kao takve treba odbiti i potvrditi u osuđujućem dijelu pobijanu presudu.