Sud u Mostaru
65

Ukinuta presuda Salmiru Kaplanu i drugima, predmet vraćen na početak

G. Š.
Izricanje presude u Čapljini
Izricanje presude u Čapljini
Odlukom Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru presuda Općinskog suda u Čapljini u predmetu "Kaplan i ostali" je ukinuta, potvrđeno je iz Kantonalnog suda u Mostaru za Klix.ba.
Kako nam je kazala Karolina Stanković iz službe za informiranje Kantonalnog suda u Mostaru odluku je donesena u ponedjeljak 20.juna 2022. godine nakon održane sjednice žalbenog vijeća od dana 25.5.2022. godine.

"Žalba optuženih: Kaplan Salmira, Ljubović Ahmeta i Mahmutćehajić Demira, izjavljena po braniteljima optuženih Nakić Alenu i Hadžiomeragić Đemi, advokatima iz Sarajeva protiv presude Općinskog suda u Čapljini od 17.3.2020. godine se djelimično uvažava, pobijana presuda se ukida i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje", kazala je Stanković.

Podsjetimo da su presudom Općinskog suda u Čapljini optuženi proglašeni krivim radi krivičnih djela "Uništavanja izbornih isprava", "Sprečavanja službenih osoba u vršenju službenih radnji", "Oštećenje tuđe stvari", a optuženi Kaplan i zbog krivičnog djela "Teška tjelesna povreda".

"Razlozi za ukidanje se u najkraćem mogu svesti na to što nisu utvrđene odlučne činjenice u pogledu počinjenja određenih djela i što nisu na pravilan način ocijenjeni dokazi svih strana u postupku", pojasnio je za Klix.ba sudac Elis Sultanić iz žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru.

Kantonalni sud u Mostaru je, kako navodi također dao naredbu da se predmet zajedno sa dovoljnim brojem odluka ovog suda vrati Općinskom sudu u Čapljini, koji će dostaviti odluku ovog suda strankama u postupku i braniteljima optuženih.