{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta oslobođajuća presuda za Šefika Alića

F
28.10.2009. u 17:14
0
0
Ukinuta oslobođajuća presuda za Šefika Alića
0
Ukinuta oslobođajuća presuda za Šefika Alića
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepeno rješenje o ukidanju prvostepene presude u predmetu Šefik Alić te odredilo održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja, saopćeno je iz Suda BiH.
Prvostepenom presudom od 11. aprila 2008. optuženi Šefik Alić je oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Protiv te presude žalbu je blagovremeno izjavio tužilac Tužilaštva BiH zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona, s prijedlogom da Apelaciono vijeće prvostepenu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Branioci optuženog dostavili su odgovor na navedenu žalbu, s prijedlogom da Apelaciono vijeće odbije istu kao neosnovanu.

Apelaciono vijeće nalazi da je žalba Tužilaštva BiH utemeljena, da je prvostepeno vijeće pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje te da pobijana presuda sadrži pogrešne zaključke o odlučnim činjenicama, što je rezultiralo i pogrešnom primjenom materijalnog prava od prvostepenog vijeća.

Prema mišljenju Apelacionog vijeća, prvostepeno vijeće je propustilo savjesno ocijeniti sve izvedene dokaze te obrazložiti iz kojih razloga pojedinim od njih poklanja vjeru, što sve stvara sumnju u ispravnost utvrđenog činjeničnog stanja, a prvostepenu presudu čini manjkavom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: