Slučaj Ždrale
0

Ukinuta odluka Suda BiH o nenadležnosti

Sarajevo-x.com
Vanpretresno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine 10. augusta 2009. godine donijelo je rješenje kojim se uvažava žalba Tužilaštva BiH, te se rješenje ovog Suda od 4. augusta 2009. godine, kojim se Sud oglasio nenadležnim, ukida i predmet vraća na ponovno odlučivanje.

U Rješenju vanpretresnog vijeća se, između ostalog, navodi da je iz same optužnice vidljivo je da Tužilaštvo BiH svoju nadležnost za provođenje istrage te podizanje optužnice pred Sudom BiH, a time i nadležnosti za daljnje vođenje krivičnog postupka pred Sudom BiH, nalazi u članu 13. stav 2. stav b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine (član 7. stav 2. tačka b) prečišćenog teksta zakona), kao i u rješenju ovog suda od 19.06.2008.godine, kojim je uspostavljena nadležnost Suda BiH u konkretnom krivičnom predmetu.

Vanpretresno vijeće ističe da je Tužilaštvo propustilo da u samom činjeničnom supstratu optužnice navede koje su to okolnosti koje krivično djelo, za koje se sumnjiči osumnjičeni Đorđe Ždrale, čine krivičnim djelom iz nadležnosti Suda BiH, prvenstveno obzirom na činjenicu da se radilo o pravnoj kvalifikaciji koja je inkriminirana entitetskim zakonom, pa se, u konkretnom slučaju, nije ni radilo o isključivoj, već o izvedenoj nadležnosti Suda BiH. To u svakom slučaju optužnicu Tužilaštva BiH čini nerazumljivom i manjakvom obzirom na ono što je navedeno u samoj optužnici u dijelu koji se odnosi na rezultate istrage i u vezi s tim i donošenje rješenja ovog suda o nadležnosti od 19.06.2008. godine, što je moglo upućivati na nadležnost ovog suda.

Međutim, Vijeće smatra da je do ove procesne situacije došlo i zbog toga što je optužnica već jednom bila vraćena na uređenje zbog nedostataka u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela, a ne nadležnosti općenito, što je, imajući u vidu rješenje kojim se utvrđuje nadležnost ovog suda, moglo dovesti do pretpostavke na strani tužilaštva da pitanje nadležnosti Suda BiH nije potrebno dodatno obrazlagati.

S druge strane, oglašavajući se nenadležnim i utvrđivanjem drugog suda nadležnim za vođenje krivičnog postupka protiv osumnjičenog Đorđa Ždrale, sudija za prethodno saslušanje je onemogućio Tužilaštvu BiH, da ovu manjkavost u svojoj optužnici učini razumljivijom, odnosno da tačno navede zbog čega smatra da je Sud BiH nadležan za vođenje krivičnog postupka, pa time i za potvrđivanje optužnice, navodi se u Rješenju Suda BiH.