Sud BiH
2

Ukinut pritvor Zdenku Grbavcu uz kauciju od 100.607 KM

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Sud BiH ukinuo je pritvor Zdenku Grbavcu, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Konjica 1992. godine, i prihvatio kauciju od 100.607 KM, koja se sastoji u upisu hipoteke nad nekretninom u korist BiH.

Grbavcu su izrečene i zabrane napuštanja boravišta, putovanja, te zabrana sastajanja sa određenim licima, saopšteno je iz Suda BiH.

Zdenko Grbavac bio je u pritvoru od 17. januara, a juče je pušten, nakon što su ispunjeni uslovi za puštanje na slobodu uz garanciju.

Tužilaštvo BiH podiglo je početkom aprila optužnicu protiv Zdenka Grbavca (51) i Željka Šimunovića (54) koja ih tereti za ratni zločin protiv srpskih civila na području Konjica 1992. godine.

Optužnica ih tereti da su u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Bradine, Konjica i okoline učestvovali u činjenju ratnog zločina tako što su, naoružani automatskim oružjem, iz kolone zarobljenih civila srpske nacionalnosti u Bradini izdvojili trojicu zarobljenih srpskih civila, odveli ih u pravcu pravoslavne crkve u Bradini, gdje ih je Grbavac u dvorištu jedne kuće ubio iz vatrenog oružja.