Sud BiH
0

Ukinut pritvor u predmetu Nisvet Gasal i drugi i izrečene mjere zabrane

FENA
Sud BiH u četvrtak je donio rješenje kojim je usvojio prijedlog branilaca optuženih Nisveta Gasala, Musajba Kukavice, Enesa Handžića i Senada Dautovića za ukidanje pritvora prema optuženima i izrekao mjere zabrane.

Optuženi su dužni predati pasoše, lične karte, vozačke dozvole, i bilo koje druge lične isprave izdate na njihovo ime od ovlaštenih bh. institucija ili bilo koje druge države, Vlade i organa vlasti i sve putne isprave koje posjeduju, koje imaju na raspolaganju i pod svojom kontrolom.

Optuženima se zabranjuje napuštanje mjesta boravišta, bez prethodnog odobrenja suda, izuzev ukoliko ga ne napuštaju da bi se pojavili pred Sudom u ovoj krivično pravnoj stvari ili po pozivu Tužilaštva. Oni ne mogu promijeniti boravište bez prethodnog odobrenja Suda.

Optuženima se nalaže javljanje jednom u vremenskom periodu od 8 do 22 sata, u nadležne Policijske stanice i to za optužene Gasala, Kukavicu i Dautovića Policijska stanica Bugojno a za optuženog Handžića Policijska stanica Donji Vakuf. Policijske stanice će svakodnevno pismenim putem izvještavati Sud o tome da li su optuženi ispoštovali ovu odluku.

Zabranjeno im je kontaktiranje ili uplitanje na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe u krivičnom postupku koji se vodi protiv njih, odnosno s osobama čija su imena navedena u optužnici Tužilaštva BiH kao i s svim eventualnim budućim svjedocima u ovom krivičnom predmetu.

Optuženima se, između ostalog, zabranjuje i kontaktiranje s saučesnicima i pomagačima u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i međusobno kontaktiranje sa optuženima u ovom krivičnom predmetu.

Optuženima se zabranjuje prisustvo društvenim okupljanjima, kako javnim tako i privatnim, a posebno posjećivanja svih ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području općine Bugojno i Donji Vakuf. Zabranjuje im se obavljanje poslovnih aktivnosti i službenih dužnosti u policijskim i vojnim organima, kao i bilo kojih drugih poslovnih aktivnosti u vezi s krivičnim postupkom.

Izrečene mjere zabrane u ovom rješenju mogu trajati dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. U slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera zabrane u ovom rješenju, optuženima se može odrediti pritvor.

Optužnica tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćeno je u petak iz Suda BiH.