BiH
0

Ukinut pritvor Šefiku Aliću

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH donio je danas rješenje kojim se mjera pritvora za optuženog Šefika Alića zamjenjuje mjerama zabrane. U skladu s tim rješenjem optuženi je odmah pušten na slobodu, saopćeno je iz Suda BiH.

Šefiku Aliću je zabranjeno prisustvovanje društvenim okupljanjima na području općina Bužim i Bosanska Krupa i sastajanje sa svim svjedocima navedenim u optužnici.

Šefik Alić je bio u pritvoru od 2. novembra 2006. godine. Sud je 31. januara 2007. godine potvrdio optužnicu protiv Šefika Alića koja ga tereti za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica navodi da je Šefik Alić u svojstvu pomoćnika komadanta bataljona „Hamza“ za bezbjednost, koji je djelovao u sklopu 5. korpusa Armije BiH, za vrijeme oružanog sukoba na teritoriji BiH i Republike Hrvatske postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije. Optuženi je, prema navodima optužnice, između ostalog učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika, podstrekavao njihova ubistva i propuštao poduzeti mjere da kazni počinitelje.