BiH
0

Ukinut pritvor Ranku Stankoviću

FENA
Sud BiH je danas donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Ranku Stankoviću te je u skladu s tim on pušten na slobodu.

Tužilaštvo sumnjiči Ranka Stankovića za krivična djela organizovanog kriminala i pomoći učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela u vezi sa bijegom Radovana Stankovića iz Kazneno-popravnog zavoda Foča.

Krivično vijeće Suda je 26. jula ove godine produžilo pritvor Ranku Stankoviću ocijenivši da postoji osnovana sumnja da je počinio krivična djela za koje se sumnjiči, te da bi boravkom na slobodi mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Branilac osumnjičenog je protiv ovog rješenja izjavila žalbu koju je Apelaciono vijeće Suda uvažilo.

Apelaciono vijeće je danas preinačilo ranije rješenje i odbilo prijedlog Tužilaštva za produženje pritvora kao neosnovan.

Apelaciono vijeće je utvrdilo da, primjenjujući odredbe Krivičnog zakona BiH, postojanje srodničkog odnosa između osumnjičenog Ranka Stankovića i osuđenog Radovana Stankovića isključuje postojanje krivičnog djela pomoći učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela.