BiH
2

Ukinut pritvor Panteliću i Tasiću

FENA
Odlučujući u postupku redovne kontrole opravdanosti mjere pritvora prema optuženim, Sud BiH donio je rješenje kojim se optuženim Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću ukida pritvor i određuju mjere zabrane.

Mjere zabrane uključuju zabranju napuštanja boravišta i to prema optuženom Panteliću - kućni pritvor, a prema optuženom Tasiću - kretanje ograničeno na određeno područje.

Nadležna policijska stanica će jednom dnevno obilaziti Pantelića, dok se Tasiću nalaže obaveza javljanja nadležnoj policijskoj stanici tri puta sedmično.

Zatim, zabrana putovanja uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice BiH.

Zabrana kontaktiranja, sastajanja ili povezivanja na bilo koji način,uključujući i približavanje u rastojanju od najmanje 50 metara sa osumnjičenim u ovom predmetu, svjedocima i ostalim licima koja imaju bilo kakva saznanja o ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti istih će se vršiti svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrše neku od izrečenih mjera zabrane, prema njima će se odrediti mjera pritvora.

Istim rješenjem utvrđeno je da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanost zadržavanja u pritvoru prvooptuženog Milisavljevića.

Predrag Milisavljević, Miloš Pantelić i Ljubomir Tasić optuženi su za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, navodi se u saopćenju Suda BiH.