BiH
0

Ukinut pritvor Đorđislavu Aškrabi i Neđi Zeljaji

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je 12. juna donio rješenje kojim se ukida pritvor i izriču mjere zabrane optuženima Đorđislavu Aškrabi i Neđi Zeljaji.

Obojica optuženih su obavezni da se ponedjeljkom i petkom javljaju u Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik između 8 i 10 sati, a SJB će sedmično izvještavati Sud BiH da li je ta obaveza ispoštovana.

Optuženima je zabranjeno kontaktiranje, na bilo koji način, s osobama koje bi mogle biti svjedoci optužbe u ovom krivičnom predmetu te kontaktiranje ili sastajanje sa svim potencijalnim aktivnim sudionicima, odnosno potencijalnim osumnjičenim. Zabranjeno im je da razgovaraju o ovom predmetu bilo s kim, osim sa svojim braniteljima.

Izrečene mjere zabrane će, prema ovom rješenju, trajati do pravosnažnosti presude, osim ukoliko iste ne budu izmijenjene ili ukinute ranije, saopćeno je iz Suda BiH.

Ukoliko optuženi prekrše obaveze iz izrečenih mjera zabrane, Sud im može odrediti pritvor.

Sud BiH je ukinuo pritvor optuženima Aškrabi i Zeljaji jer je zaključio da više ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, odnosno eventualne saučesnike, zbog čega je prvobitno pritvor bio određen, odnosno produžen.

Optuženi Đorđislav Aškraba je bio u pritvoru od 31. augusta 2007. godine, dok je Neđo Zeljaja u pritvoru bio od 29. novembra 2007.

Optužnica tereti Ratka Bundala, Đorđislava Aškrabu i Neđu Zeljaju za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.