Sud BiH
0

Ukinut pritvor Miloradu Škrbiću

FENA
Sud BiH donio je rješenje 24. oktobra kojim se produžuje pritvor osumnjičenima Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću, saopćeno je iz Suda BiH. Pritvor prema ovom rješenju za osumnjičene Jankovića i Stojnića može trajati do 24. novembra 2008. godine.

U istom predmetu Sud BiH donio je rješenje kojim se ukida pritvor prema osumnjičenom Miloradu Škrbiću i izriču mjere zabrane.

Gordan Đurić, Milorad Radaković, zvani “Srbo”, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Mjere zabrane izrečene prema osumnjičenom Škrbiću uključuju da se osumnjičenom naređuje da se svaki ponedjeljak i petak u sedmici lično javlja u Stanicu javne bezbjednosti Prijedor u periodu između 8.00 i 10.00 sati, a SJB Prijedor će svake sedmice pismenim putem izvještavati Sud BiH da li je osumnjičeni ispoštovao obavezu.

Osumnjičenom se zabranjuje napuštanje mjesta boravišta, bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio pred Sudom u ovoj krivično-pravnoj stvari ili po pozivu Tužilaštva BiH. Osumnjičeni Milorad Škrbić će boraviti na adresi Veliko Palančište broj 16, Prijedor.

Ukoliko je neophodno da osumnjičeni napusti mjesto boravka, može se obratiti Sudu kako bi mu to bilo odobreno. Osumnjičeni ne može promijeniti prebivalište bez prethodnog odobrenja Suda.

Osumnjičenom se zabranjuje kontaktiranje ili sastajanje sa osobama koji su svjedoci optužbe u postupku koji se vodi protiv njega, odnoso sa osobama čija su imena navedena u predmetu Tužilaštva, kao i sa svim eventualnim budućim svjedocima u ovom krivičnom predmetu.

Osumnjičenom se zabranjuje kontaktiranje sa mogućim saučesnicima i pomagačima u izvršenju krivičnog djela, kao i međusobno kontaktiranje sa drugim osumnjičenim u ovom krivičnom predmetu.

Osumnjičenom se nalaže da ne razgovara o ovom predmetu sa bilo kim, osim sa svojim braniocem.

Osumnjičenom se zabranjuje prisustvo društvenim okupljanjima, kako javnim tako i privatnim, a posebno posjećivanje svih ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području opštine Prijedor.

Ove mjere će trajati najduže do pravosnažnosti presude, osim ukoliko ne budu izmijenjene ili ukinute ranije. Ukoliko osumnjičeni prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane može mu se odrediti pritvor. Kontrola neophodnosti mjera vršiće se po isteku svaka dva mjeseca.