{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinut pritvor Miloradu Radakoviću i izrečene mjere zabrane

F
13.3.2009. u 12:25
0
0
Ukinut pritvor Miloradu Radakoviću i izrečene mjere zabrane
0
Ukinut pritvor Miloradu Radakoviću i izrečene mjere zabrane
Sud BiH je jučer donio rješenje kojim se ukida pritvor Miloradu Radakoviću i izriču mjere zabrane.
Sud je istim rješenjem utvrdio da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanost zadržavanja u pritvoru optuženih Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Ljubiše Ćetića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja mjesta prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio pred Sudom u ovom krivičnom postupku ili po pozivu Tužilaštva.

Jedna od mjera je i privremeno oduzimanje putnih isprava, te zabrana izdavanja novih. Optuženom se zabranjuje i korištenje lične karte radi prelaska državne granice BiH.

Također, optuženom se naređuje da se svakodnevno lično javlja u Stanicu javne bezbjednosti Prijedor, a zabranjeno mu je i kontaktiranje ili povezivanje na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe ili koji bi mogli biti svjedoci optužbe u ovom predmetu te sa suoptuženim, odnosno s mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela.

Određena je i mjera zabrane razgovora o svom predmetu s bilo kim izuzev sa svojim braniocem te zabrana posjećivanja mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci.

Jedna od mjera je i zabrana prisustvovanja bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te da posjećuje ugostiteljske i druge objekte na području općine Prijedor, gdje se odvijaju društvene aktivnosti.

Optuženom se nalaže da postupa strogo u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove zabrane i obaveze ili kojima se zahtijeva njegovo prisustvo na Sudu i da bude dostupan Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno, bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Ove mjere mogu trajati najduže do pravomoćnosti presude, osim ukoliko ne budu ranije ukinute ili izmijenjene, a njihova opravdanost će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

Ukoliko optuženi Radaković ne bude postupao u skladu sa svim mjerama koje su mu izrečene ovim rješenjem može mu se odrediti pritvor.

Optužnica tereti Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Ljubišu Ćetića, Dušana Jankovića, Željka Stojnića i Milorada Radakovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: