Korićanske stijene
0

Ukinut pritvor Miloradu Radakoviću i izrečene mjere zabrane

FENA
Sud BiH je jučer donio rješenje kojim se ukida pritvor Miloradu Radakoviću i izriču mjere zabrane.

Sud je istim rješenjem utvrdio da i dalje postoje okolnosti koje ukazuju na opravdanost zadržavanja u pritvoru optuženih Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Ljubiše Ćetića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića.

Mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja mjesta prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio pred Sudom u ovom krivičnom postupku ili po pozivu Tužilaštva.

Jedna od mjera je i privremeno oduzimanje putnih isprava, te zabrana izdavanja novih. Optuženom se zabranjuje i korištenje lične karte radi prelaska državne granice BiH.

Također, optuženom se naređuje da se svakodnevno lično javlja u Stanicu javne bezbjednosti Prijedor, a zabranjeno mu je i kontaktiranje ili povezivanje na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe ili koji bi mogli biti svjedoci optužbe u ovom predmetu te sa suoptuženim, odnosno s mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela.

Određena je i mjera zabrane razgovora o svom predmetu s bilo kim izuzev sa svojim braniocem te zabrana posjećivanja mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci.

Jedna od mjera je i zabrana prisustvovanja bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te da posjećuje ugostiteljske i druge objekte na području općine Prijedor, gdje se odvijaju društvene aktivnosti.

Optuženom se nalaže da postupa strogo u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove zabrane i obaveze ili kojima se zahtijeva njegovo prisustvo na Sudu i da bude dostupan Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno, bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Ove mjere mogu trajati najduže do pravomoćnosti presude, osim ukoliko ne budu ranije ukinute ili izmijenjene, a njihova opravdanost će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

Ukoliko optuženi Radaković ne bude postupao u skladu sa svim mjerama koje su mu izrečene ovim rješenjem može mu se odrediti pritvor.

Optužnica tereti Damira Ivankovića, Gordana Đurića, Ljubišu Ćetića, Dušana Jankovića, Željka Stojnića i Milorada Radakovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, saopćeno je iz Suda BiH.