Sud BiH
0

Ukinut pritvor Malči Rovčaninu i izrečene mjere zabrane

FENA
Sud BiH donio je rješenje 18. februara kojim je usvojio prijedlog Tužilaštva BiH za ukidanje pritvora Malči Rovčaninu i izrekao mjere zabrane.

Osumnjičeni je dužan predati pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu, i bilo koju drugu ličnu ispravu izdatu na njegovo ime od ovlaštenih bh. institucija ili bilo koje druge države, Vlade i organa vlasti i sve putne isprave koje posjeduje, koje ima na raspolaganju i pod svojom kontrolom, saopćeno je danas iz Suda BiH.

Pored gore navedene mjere, prema osumnjičenom se izriču i mjere zabrane i to zabrana napuštanja mjesta boravišta i stana, bez prethodnog odobrenja suda, izuzev javljanja u nadležnu Policijsku stanicu i pojavljivanja pred Sudom u ovoj pravnoj stvari ili po pozivu Tužilaštva. Osumnjičeni ne može promijeniti mjesto prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda. Svakodnevno javljanje jedan put dnevno, od 8 do 10 sati, u Policijsku stanicu Centar, a stanica će svakodnevno pismenim putem obavještavati Sud o tome da li je osumnjičeni ispoštovao naređenje Suda BiH. Zabrana kontaktiranja ili uplitanja na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe u postupku u njegovom predmetu, osobito s uposlenicima pravnog lica “Enoteka” d.o.o Sarajevo.

Osumnjičenom se zabranjuje kontaktiranje s potencijalnim saučesnicima i pomagačima u izvršenju ovog krivičnog djela. Zabrana da ne razgovara o ovom predmetu s bilo kim izuzev sa svojim braniocem. Zabrana obavljanja poslovnih aktivnosti, u svojstvu direktora i vlasnika pravnog lica “Enoteka” d.o.o. Sarajevo.

Osumnjičenom se nalaže da strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtjeva njegovo prisustvo u Sudu, kao i da bude dostupan Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno u svrhu istrage bez obzira na njegovo pravo na šutnju. Izrečene mjere zabrane u ovom rješenju mogu trajati dok za to postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da prekrši neku od izrečenih mjera zabrane u ovom rješenju, osumnjičenom se može odrediti pritvor