BiH
0

Ukinut pritvor Draganu Čoviću

FENA
Sud BiH danas je donio naredbu kojom se optuženi Dragan Čović pušta na slobodu.

Naredba je, prema saopćenju iz Suda, donesena nakon što je odbrana podnijela dokaze o stavljanju pod hipoteku nekretnina u dovoljnoj vrijednosti, te optuženi Sudu predao dokumente u skladu s navedenim rješenjem.

Prema prijedlogu odbrane, Sud BiH je 14. decembra ove godine donio rješenje kojim se određuje da će se optuženi Dragan Čović pustiti na slobodu (uz niže opisane mjere osiguranja) nakon pružanja jemstva u vrijednosti od najmanje 3.100.000 KM, koje može biti dato u obliku novčanih jedinica ili stavljanja pod hipoteku nekretnina uz podnošenje adekvatnih dokaza.

Prema rješenju prije puštanja na slobodu optuženi je također dužan Sudu predati sve važeće putne isprave BiH i Hrvatske, kao i sve ostale dokumente koje bi mogao upotrijebiti da napusti BiH. S tim u vezi, optuženom se zabranjuje svaki izlazak iz BiH do pravomoćnog okončanja postupka pred Sudom.

Rješenje od 14. decembra ove godine sadrži mjeru obaveze javljanja optuženog nadležnoj policijskoj upravi Mostar jednom sedmično.

Sud je 17. novembra ove godine oglasio Dragana Čovića krivim za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti i nepravomoćno ga osudio na kaznu zatvora u trajanju pet godina. Nakon izreke presude, Sud je odredio pritvor za optuženog do pravomoćnosti presude, odnosno do isteka perioda za koji je osuđen, cijeneći da prezentirani dokazi ukazuju na postojanje opasnosti od bjekstva optuženog.