Ukinut pritvor Četiću, Jankoviću i Stojniću

F
FENA
11.11.2009. u 11:07
0
0
Ukinut pritvor Četiću, Jankoviću i Stojniću
0
Ukinut pritvor Četiću, Jankoviću i Stojniću
Sud Bosne i Hercegovine donio je, 10. novembra, rješenje u predmetu Zoran Babić i drugi, kojim se prema Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću ukida pritvor i izriče niz mjera zabrane, među kojima kućni pritvor i obavezno javljanje, dva puta dnevno u SJB Prijedor.
Kako je saopćio Sud BiH, ostale mjere zabrane uključuju kontaktiranje ili povezivanje na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe ili koji bi mogli biti svjedoci optužbe u ovom predmetu, te sa saoptuženim, odnosno s mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela.

Optuženima se također nalaže da ne razgovaraju o svom predmetu bilo s kim izuzev sa svojim braniocima, ali i posjećivanje mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci.

Izrečena je i mjera zabrane da prisustvuju bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te da posjećuju ugostiteljske i druge objekte na području općine Prijedor gdje se odvijaju društvene aktivnosti.

Zabranjuje im se i obavljanje poslovnih i službenih djelatnosti u policijskim i vojnim organima, kao i svih ostalih poslova u vezi s ovim krivičnim postupkom.

Optuženima se nalaže da postupaju strogo u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove zabrane i obaveze ili kojima se zahtijeva njihovo prisustvo na Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno bez obzira na njihovo pravo na šutnju.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude, s tim da će se kontrola opravdanosti vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera zabrane optuženima se može odrediti pritvor.

Optužnica tereti Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: