{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinut pritvor Četiću, Jankoviću i Stojniću

F
11.11.2009. u 11:07
0
0
Ukinut pritvor Četiću, Jankoviću i Stojniću
0
Ukinut pritvor Četiću, Jankoviću i Stojniću
Sud Bosne i Hercegovine donio je, 10. novembra, rješenje u predmetu Zoran Babić i drugi, kojim se prema Ljubiši Četiću, Dušanu Jankoviću i Željku Stojniću ukida pritvor i izriče niz mjera zabrane, među kojima kućni pritvor i obavezno javljanje, dva puta dnevno u SJB Prijedor.
Kako je saopćio Sud BiH, ostale mjere zabrane uključuju kontaktiranje ili povezivanje na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe ili koji bi mogli biti svjedoci optužbe u ovom predmetu, te sa saoptuženim, odnosno s mogućim pomagačima i saučesnicima u izvršenju predmetnog krivičnog djela.

Optuženima se također nalaže da ne razgovaraju o svom predmetu bilo s kim izuzev sa svojim braniocima, ali i posjećivanje mjesta ili adresa boravišta ili prebivališta osoba koje su u optužnici navedene kao oštećene ili svjedoci.

Izrečena je i mjera zabrane da prisustvuju bilo kakvom javnom ili privatnom okupljanju, te da posjećuju ugostiteljske i druge objekte na području općine Prijedor gdje se odvijaju društvene aktivnosti.

Zabranjuje im se i obavljanje poslovnih i službenih djelatnosti u policijskim i vojnim organima, kao i svih ostalih poslova u vezi s ovim krivičnim postupkom.

Optuženima se nalaže da postupaju strogo u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju ove zabrane i obaveze ili kojima se zahtijeva njihovo prisustvo na Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu kada i gdje je to potrebno bez obzira na njihovo pravo na šutnju.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, a najkasnije do pravosnažnosti presude, s tim da će se kontrola opravdanosti vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera zabrane optuženima se može odrediti pritvor.

Optužnica tereti Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: