Sud BiH
0

Ukinut pritvor Aliji Osmiću uz mjere zabrane

FENA
Sud BiH donio je 8. oktobra rješenje o ukidanju pritvora Aliji Osmiću koji je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i izrekao mjere zabrane.

Osmiću se zabranjuje napuštanje općine Bugojno, bez prethodnog odobrenja Suda, osim kada se mora pojaviti pred Sudom.

Optuženi ne može promijeniti prebivalište bez prethodnog odobrenja Suda.

Putne isprave će mu biti oduzete uz zabranu izdavanja novih, te mu je zabranjeno korištenje lične karte za prelazak državne granice.

Svaki ponedjeljak i srijedu se mora lično javiti u PS Bugojno.

Zabranjuje mu se kontaktiranje s osobama koji su svjedoci optužbe, kao i svim eventualnim budućim svjedocima u ovom predmetu.

Ne smije prisustvovati društvenim okupljanjima, niti posjećivati ugostiteljske objekte i objekte u kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području općine Bugojno.

Optuženom se nalaže da strogo postupa u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH kojima se mijenjaju uvjeti ili ukidaju naložene obaveze ili kojim se zahtjeva njegovo prisustvo u Sudu BiH, te da bude dostupan Tužilaštvu BiH, bez obzira na njegovo pravo na šutnju.

Ove mjere će najkasnije trajati do pravosnažnosti presude, osim ako ne budu izmjenjene ili ukinute ranije. Ukoliko optuženi prekrši izrečene zabrane, može mu se odrediti pritvor.