Zasjedala vlada
2.8k

Ukinut policijski sat u Federaciji BiH, ništa od povratka navijača na stadione

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku, na prijedlog Kriznog štaba, o potpunom ukidanju policijskog sata. Iako se očekivalo, danas nije razmatrana opcija povratka publike na stadione u ovom bh. entitetu.
Kako su ranije rekli iz Ministarstva zdravstva FBiH, na sjednici Kriznog štaba usvojen je prijedlog o ublažavanju postojećih mjera zbog općenito dobre epidemiološke situacije.

Također je dozvoljeno povećanje broja osoba koje se okupljaju na otvorenom - na 70 i u zatvorenom na 30 osoba. Ublažene mjere odmah stupaju na snagu.

Vlada FBiH danas nije raspravljala o povratku publike na stadione, iako je Štab za vanredne situacije Republike Srpske jučer donio odluku da publika može prisustvovati sportskim događajima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, broj novozaraženih u ovom entitetu u konstantnom je padu, a sedmična incidenca je na zadovoljavajućem nivou.

Jučer je i u drugom bh. entitetu Republika Srpska počelo dodatno ublažavanje mjera. Prema novoj odluci, rad ugostiteljskih objekata produžen je do ponoći, dozvoljeno je prisustvo 100 ljudi na javnim okupljanjima, a 50 na privatnim. Dozvoljena je i publika na sportskim takmičenjima.

Inače, u informaciji o epidemiološkoj situaciji u FBiH je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 28 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, najviša je zabilježena u Posavskom kantonu, Kantonu 10 i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

U 18. sedmici svi indikatori su u padu. Najveći pad bilježi broj pacijenata na respiratoru, broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 i broj novih potvrđenih slučajeva.

Ukupan broj vakcinisanih prvom dozom u Federaciji BiH (od 8.3. do 16.5.2021. godine) iznosi 67.311, a drugom 7.822, uz napomenu da nisu dostavljeni podaci o broju vakcinisanih osoba iz dva kantona za prethodnu sedmicu.