Tilman Zulch traži
0

Ukinite entitete!

Sarajevo-x.com
Foto:DPA
Foto:DPA
Društvo za ugrožene narode iz njemačkog Goettingena koje predvodi agilni Tilman Zulch, od učesnika velikog političkog skupa u Butmiru, traži da se provedu radikalne mjere kako bi se država BiH vratila svome prirodnom stanju. To su ukidanje entiteta, poništenje rezultata genocida i hitno integriranje BiH u Evropsku uniju.

U izjavi koju je kasno sinoć poslao iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu, gdin Zulch kaže da su nekadašnji francuski predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Helmut Kohl u Daytonu spriječili ponovno uspostavljanje teritorijalnog integriteta BiH sa 500 godina dugom multireligijskom tradicijom. Oni su, kaže Zulch u svome pismu, dozvolili njeno prekonfigurisanje od strane počinitelja genocida.

'Entitet Republika Srpska koji je nezakonito stvorio Radovan Karadžić, nagrada je onima koji su odgovorni za masovno protjerivanje i premještanje nesrpskog stanovništva, masovna silovanja, koncetracijske logore, kampove za mučenje i silovanje, masovna ubistva (Srebrenica i drugi masakri) te izgladnjivanje i bombardovanje sigurnosnih zona UN-a', piše Zulch.

Međunarodni sud pravde i UN-ov tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu su presudili da su policija i vojska Republike Srpske krive za genocid, podsjeća on.

Stoga, Društvo za ugrožene narode optužuje potpisnike Daytonskog sporazuma zbog neuspjeha da se naprave bilo kakvi smisleni koraci da se osigura prihvatljiv povratak nesrpskog stanovništva u Republiku Srpsku. Njih 60 posto je istjerano tokom genocida a tek 6 posto ih se do sada uspjelo vratiti, kaže gdin Zulch.

Društvo za ugrožene narode zbog toga učesnike butmirskih razgovora poziva na sljedeće:

a) ukidanje oba entiteta i stvaranje regionalno baziranog sistema vladanja, racionalno organiziranog prema ekonomskim, historijskim i geografskim principima

b) dopunu izbornog zakonodavstva kako bi se omogućilo građanima BiH da biraju predstavnike koji nisu samo članovi njihove etničke skupine

c) okončanje podjele Sarajeva

d) otkaz i suđenje svim osumnjičenim ratnim zločincima koji rade ili drže pozicije unutar legalnog sistema vlasti, policije i vladinih institucija Republike Srpske, i hapšenje srpskog komandanta Ratka Mladića i njegovo izručenje ICTY-u

e) novi program povratka koji će ciljati da se osigura da sve izbjeglice i protjerani mogu da se vrate u mjesto iz kojeg potiču.

f) trenutno primanje BiH u Evropsku uniju i uključivanje građana kroz predloženu liberalizaciju viznog režima