Sven Alkalaj
0

'Ukidanje viza za BiH u narednim mjesecima'

SRNA
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj ocijenio je danas u Sarajevu da se BiH nalazi u značajnom unutrašnjem i spoljnopolitičkom trenutku i da se za nekoliko mjeseci očekuje ukidanje viznog režima za građane BiH.

"U okviru saradnje BiH sa NATO-om očekujemo dodjeljivanje programa Akcionog plana za članstvo u NATO /MAP/, predano radimo na ispunjavanju zahtjeva i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi BiH stekla uslove za podnošenje aplikacije za članstvo u EU, a narednog mjeseca ćemo, najvjerovatnije, biti izabrani za nestalnog člana Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Alkalaj na savjetovanju šefova Diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Alkalaj je napomenuo da se danas snaga i značaj države, pogotovo ako je  riječ  o maloj državi, ne mjeri samo veličinom teritorije, brojem stanovnika, snagom privrede ili armije nego, prije svega u kakvim se međunarodnim savezima i organizacijama nalazi, kakve ima prijatelje i saveznike, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

"Zbog toga će ulazak BiH u NATO promijeniti položaj zemlje na svjetskoj pozornici. Ne treba sumnjati u to da EU računa na BiH. Na putu prema EU moramo što prije ispuniti zadatke koji nam proizlaze iz Ugovora o pridruživanju i stabilizaciji i to će stvoriti povoljnu atmosferu za prihvatanje aplikacije BiH", zaključio je Alkalaj.