{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukidanje viza BiH najkasnije 1. jula 2010.

S
2.12.2009. u 14:26
0
35
Ukidanje viza BiH najkasnije 1. jula 2010.
0
Ukidanje viza BiH najkasnije 1. jula 2010.
Ambasador Austrije u BiH Donatus Köck rekao je danas da se nada da će vize za građane BiH biti ukinute najkasnije 1. jula iduće godine.
On je ocijenio odluka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU o ukidanjui viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji nije tako loša za građane BiH i Albanije, jer je tom odlukom jasno određeno da i ove dvije zemlje što prije ispune zadate uslove i onda im predstoji oslobađanje od viza.

"Nadam da će to biti najkasnije 1. jula sljedeće godine", istakao je Köck tokom posjete Palama.

Komentarišući referendum u Švicarskoj o zabrani gradnje minareta u ovoj zemlji i izjavu rejsa Mustafe Cerića da Evropa nije samo u ekonomskoj nego i u moralnoj krizi, Köck je istakao da ne vjeruje da se Evropa nalazi u teškoj moralnoj krizi.

On je podsjetio da je juče na snagu stupio Lisabonski ugovor i EU je tim činom potvrdila i ojačala svoju spoljnu orijentaciju.

Köck je podsjetio da Švicarska nije članica EU i u njoj postoji tradicija održavanja referenduma.

"Politička izborna borba ovim referendumom je u političkom smislu bila jako vruća i to je u susprotnosti sa dugom humanitarnom tradicijom Švicarske", dodao je on.

Prema njegovim riječlima,ne treba zaboraviti da je Ženeva drugi centar UN, a u Ženevi imaju sjedišta Vijeće za ljudska prava, Međunarodni komitet Crvenog krsta i stoga se treba čuvati i ne ići brzo na osudu Švicarske zbog ovakvog rezultata referenduma .

On je podsjetio da je Švicarska primila stotine hiljada izbjeglica, među kojima su i iz BiH, naglašavajući da treba podvući da je švicarski narod velikodušan kada je u pitanju humanitarna i razvojna pomoć koju daju širom svijeta.

"Mi trebamo i u Evropi i u cijelom svijetu da prestanemo da posežimo za ekstremnim stajalištima vezanim za islamofobiju. I sama BiH je mnogo zbog toga patila i sama bi mogla da bude kao dobar primjer da se sa tolerancijom i više međusobnog razumjevanja može bolje napredovati", rekao je Köck.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: