Ukidanje viza BiH najkasnije 1. jula 2010.

S
SRNA
2.12.2009. u 14:26
0
35
Ukidanje viza BiH najkasnije 1. jula 2010.
0
Ukidanje viza BiH najkasnije 1. jula 2010.
Ambasador Austrije u BiH Donatus Köck rekao je danas da se nada da će vize za građane BiH biti ukinute najkasnije 1. jula iduće godine.
On je ocijenio odluka ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova EU o ukidanjui viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji nije tako loša za građane BiH i Albanije, jer je tom odlukom jasno određeno da i ove dvije zemlje što prije ispune zadate uslove i onda im predstoji oslobađanje od viza.

"Nadam da će to biti najkasnije 1. jula sljedeće godine", istakao je Köck tokom posjete Palama.

Komentarišući referendum u Švicarskoj o zabrani gradnje minareta u ovoj zemlji i izjavu rejsa Mustafe Cerića da Evropa nije samo u ekonomskoj nego i u moralnoj krizi, Köck je istakao da ne vjeruje da se Evropa nalazi u teškoj moralnoj krizi.

On je podsjetio da je juče na snagu stupio Lisabonski ugovor i EU je tim činom potvrdila i ojačala svoju spoljnu orijentaciju.

Köck je podsjetio da Švicarska nije članica EU i u njoj postoji tradicija održavanja referenduma.

"Politička izborna borba ovim referendumom je u političkom smislu bila jako vruća i to je u susprotnosti sa dugom humanitarnom tradicijom Švicarske", dodao je on.

Prema njegovim riječlima,ne treba zaboraviti da je Ženeva drugi centar UN, a u Ženevi imaju sjedišta Vijeće za ljudska prava, Međunarodni komitet Crvenog krsta i stoga se treba čuvati i ne ići brzo na osudu Švicarske zbog ovakvog rezultata referenduma .

On je podsjetio da je Švicarska primila stotine hiljada izbjeglica, među kojima su i iz BiH, naglašavajući da treba podvući da je švicarski narod velikodušan kada je u pitanju humanitarna i razvojna pomoć koju daju širom svijeta.

"Mi trebamo i u Evropi i u cijelom svijetu da prestanemo da posežimo za ekstremnim stajalištima vezanim za islamofobiju. I sama BiH je mnogo zbog toga patila i sama bi mogla da bude kao dobar primjer da se sa tolerancijom i više međusobnog razumjevanja može bolje napredovati", rekao je Köck.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: