|

Ukidanje viza BiH i Albaniji do juna 2010.

Ukidanje viza BiH i Albaniji do juna 2010.
0
S
SRNA
5.11.2009. u 08:25
12
komentara
0

dijeljenja
Ukidanje viza BiH i Albaniji do juna 2010. Foto: AFP/File
Građanima BiH, kao i Albanije, vize za šengenske zemlje biće ukinute do sredine naredne godine, najkasnije do 1. juna, ako se ispune svi uslovi, potvrdilo je sinoć Srni nekoliko poslanika u Evropskom parlamentu iz različitih političkih porodica.
Izvjestilac Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je Srni da očekuje da, nakon dogovora i glasanja u političkim partijama, cijeli Evropski parlament podrži njen Izvještaj o vizama na sjednici naredne sedmice.

U ovom trenutku još se pravno preciziraju neki amandmani u Izvještaju.

Toj sjednici prisustvovaće i evropski komesar Jacques Barrot.

U ovom momentu, vode se pregovori oko zajedničke deklaracije Evropskog parlamenta, Savjeta (tijela koji okuplja članice) i Evropske komisije o viznom režimu za dvije zemlje zapadnog Balkana koje nisu na listi zemalja kojima će biti ukinute vize početkom 2010. godine, saznaje Srna iz dobro obaviještenog izvora iz krugova europoslanika.

Deklaracija, koja bi jasno dala na znanje BiH i Albaniji da mogu očekvati stavljanje na bijelu šengesku listu ako ispune uslove, bila bi dodatak izvještaju o vizama koji priprema Fajonova.

Srna saznaje da su sve frakcije unutar Evropskog parlamenta u međusobnim kontaktima postigle dogovor koji će, očekuje se, biti potvrđen na sjednici Evropskog parlamenta naredne sedmice.

Poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pack rekla je da se i njen amandman na izvještaj o vizama odnosi na poziv Evropskoj komisiji i Savjetu da odobri bezvizni režim za BiH do sredine naredne godine, uz uslov ispunjavanja postavljenih zadataka.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...