{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukidanje ombdusmena u RS-u

F
20.12.2009. u 16:25
0
13
Ukidanje ombdusmena u RS-u
0
Ukidanje ombdusmena u RS-u
Novi Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Ombudsmanu RS-a, zaštitniku ljudskih prava, upućen je po hitnom postupku na razmatranje za posebnu sjednicu entitetskog parlamenta najavljenu za 22. decembar.
Obaveza uspostavljanja ombudsmana na državnom nivou i prestanak rada entitetskih ombudsmana jedan je od uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Stupanjem na snagu ovog zakona odmah prestaje da važi Zakon o Ombudsmanu RS-a, što je novina u odnosu na ranije predlagane zakone iz te oblasti u kojima je bio definiran rok od 60 dana za prestanak funkcioniranja entitetskog ombudsmana.

Trenutno zaposlene u Ombudsmanu RS-a preuzet će Ombudsman za djecu RS-a, Ured za predstavke i prijem građana pri službi predsjednika RS-a i druge institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava, dok će se za one koji ne budu prešli u te institucije primjenjivati propisi kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenih u organima uprave RS-a.

Nezavršene predmete Ombudsmana RS-a, u zavisnosti od prirode, preuzet će također spomenute institucije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o Ombudsmanu RS-a definirano je i da ombudsman i njegovi zamjenici imaju pravo na plaću u periodu od šest mjeseci po razrješenju sa funkcije, a to pravo prestaje danom zasnivanja radnog odnosa kod drugog poslodavca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: