Federalni parlament
0

Ukidanje naknada borcima sa nevalidnom dokumentacijom

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu, kao i prethodno Predstavnički dom, zakon kojim predlagač, Federalna vlada, najavljuje reviziju davanja iz budžeta za boračko-invalidsku zaštitu.

Cilj je da određene mjesečne naknade iz budžeta po osnovu boračko-invalidske zaštite nastave primati oni koji su ih zaista zaslužili a da budu uskraćene korisnicima koji su ih se domogli na osnovu nevalidne dokumentacije, objašnjeno je.

Protivnici formulacije teksta kakvog je Parlamentu ponudila Vlada tvrde da nije sasvim jasno koja uvjerenja iz vojne i medicinske dokumentacije treba da budu revidirana kako bi bilo utvrđeno ko je nelegalni korisnik.

Tokom sjednice federalni ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić rekao je da će se provjeravati dokumentacija iz svih raspoloživih vojnih arhiva, a potom će svoju ocjenu o eventualnom invaliditetu pojedinaca davati Institut za medicinsko vještačenje. Prioritet u reviziji će biti korisnici koji su prava na boračku zaštitu ostvarivali na osnovu izjava dvaju svjedoka da su bili u borbi odnosno da su ranjavani, kao i oni koji su to dokazivali na osnovu potvrda boračkih udruženja, najavio je Crnkić.

Zijat Mušić, poslanik u Predstavničkom domu u kojem je ovaj zakon dva puta bio u proceduri i danas odobren većinom glasova, neuspješno je predlagao da dokaz o nečijem učešću u ratnim odbrambenim jedinicama bude uvjerenje o neisplaćenim vojničkim plaćama. Mušić je u vidu amandmana predlagao i da boračko-invalidske naknade iz budžeta prestanu primati oni koji su bez odobrenja napustili vojsku prije 23. decembra 1995. godine.

Pošto su ovi Mušićevi amandmani danas odbijeni u Predstavničkom domu, nakon toga on je u izjavi novinarima kazao da je u pitanju pravi cinizam jer je prije izvjesnog vremena isti zakon pod drugim imenom propao u parlamentu upravo zato što poslanici, prema tadašnjim objašnjenjima, nisu željeli tekst bez tih (Mušićevih) odredbi na osnovu kojih, kako je tumačeno, borački redovi više ne bi bili opterećivani dezerterima.

Potrebu usvajanja federalnog zakona o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite, predlagač, Federalna vlada, obrazlagala je u kontekstu općih ušteda u javnoj potrošnji na kojima insistira Međunarodni monetarni fond da bi Federaciji odobrio daljnje tranše novca na osnovu stand-by aranžmana s Bosnom i Hercegovinom.

Jedan od uslova za to je i usvajanje entitetskog budžeta za iduću godinu o kojem će se delegati također izjašnjavati na ovoj sjednici Doma naroda.