Boračka udruženja
0

Ukidanje koeficijenata za obračun povoljnih penzija

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predstavnici boračkih udruženja su danas raspravljali o Odluci Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH i Predsjedništva RVIBiH od 2. septembra koja je upućena Vladi FBiH i Ministarstvu za pitanje boraca.

U toj odluci se zahtijeva "ukidanje koeficijenta za obračun povoljnih penzija koji iznosi 1,56 i u narednom periodu obračun povoljnih penzija vršiti po donesenim rješenjima, bez uvećanog koeficijenta", a od Vlade FBiH se zahtijeva "da se obezbijedi isplata penzija koje su ostvarili branioci BiH po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica i Zakona o demobilisanim braniocima i članovima njihovih porodica".

Na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Udruženja generala BiH, Udruženja za zaštitu tekovina za borbu BiH, Udruženja penzionera vojnih osiguranika u Federaciji BiH, Udruženja 2. brdska brigada, Udruženja 1. slavna - 111. viteška brigada, Udruženja „Branitelji Sarajeva“, Udruženja Patriotska liga BiH, zaključeno je da su udruženja saglasna da se Udruženju Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH i Predsjedništvu RVIBiH uputi reagovanje na spomenutu odluku i upozori da ova dva udruženja ne mogu zastupati interese svih boračkih udruženja i ukupne boračke populacije.

Iz spomenute odluke vidljivo je da Udruženja Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH i Predsjedništva RVIBiH ne raspolažu relevantnim činjenicama o finansiranju penzija vojnih osiguranika i drugih penzionera iz boračke populacije. Očigledno je da predstavnici ova dva udruženja ne poznaju zakonske odredbe koje reguliraju penzionisanje vojnih osiguranika i način finansiranja tih penzija, saopćeno je iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Sugerišemo predstavnicima ova dva udruženja Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH i Predsjedništva RVIBiH da kroz oblike saradnje dođemo do zajedničkih rješenja za ostvarivanje ciljeva kompletne boračke populacije. U tom smislu spremni smo na saradnju, navodi se u saopćenju.