{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Ukidanje entitetskog glasanja bi dovelo do raspada BiH'

S
13.9.2009. u 19:20
0
87
'Ukidanje entitetskog glasanja bi dovelo do raspada BiH'
0
'Ukidanje entitetskog glasanja bi dovelo do raspada BiH'
Nekadašnji specijalista američke tajne službe CIA i profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu SAD Stiven Majer izjavio je da bi ukidanje entitetskog glasanja i eventualno ukidanje entiteta u BiH dovelo do trenutne i duboke krize, koja bi gotovo sigurno bila uzrok raspada BiH.
"Naročito RS neće nikada pristati na gubitak entitetskih prava, a tome bi se energičnije suprotstavili i Hrvati. Ukoliko se uskoro provede ustavna reforma u BiH, ovo pitanje će isplivati na površinu, i ono bi moglo ubrzati raspad BiH", rekao je Majer u intervjuu za sutrašnji broj "Glasa Srpske".

Majer je rekao da je jedino trajno rješenje za dugoročnu stabilnost u BiH ukoliko bi tri etničke zajednice, možda putem referenduma, dale do znanja da žele da žive u zajedničkoj državi, ali to se, kako je ocijenio, gotovo sigurno neće dogoditi.

"Previše je velikih problema, a premalo želje i volje da se oni zajednički riješe. Stvarna moć u BiH je u rukama tri etničke zajednice, i to još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Sve što se dešava danas vodi u pravcu separacije, a ne unifikacije", rekao je Majer.

On je naglasio da činjenica da su Kancelarije visokog predstavnika i "bonska ovlašćenja" još na snazi znači da je međunarodna zajednica doživjela potpuni neuspjeh u pokušaju da BiH načini državom.

Majer je ocijenio da je suverenitet na državnom nivou fikcija i da postoji samo na papiru i u glavama međunarodnih predstavnika.

"Istinski suverenitet je u rukama tri etničke zajednice, jer je u njihovim rukama legitimitet, autoritet i moć, što je osnova svakog suvereniteta", rekao je Majer.

Odgovarajući na pitanjer zbog čega međunarodna zajednica izbjegava da prizna realnost u BiH i pokušava da napravi centralizaovanu državu na štetu Srba i Hrvata, Majer je rekao da je međunarodna zajednica ukopana na jednom mjestu i da se njena politika prema BiH zasniva na inerciji.

On je ocijenio da spoljna moć u BiH nije uopšte u rukama međunarodne zajednice, već u rukama nekoliko država koje su same sebe proglasile "spasiteljima" i koje nastavljaju da podržavaju OHR, jer nisu zadovoljne "napretkom zemlje".

"Međunarodna zajednica je u stvari samo mala grupa država - SAD i nekoliko evropskih zemalja prije svega Velika Britanija, Francuska, Njemačka. One se i dalje nadaju da će BiH postati održiva i stabilna država. Međutim, ne postoji logičan razlog za takve pretpostavke jer BiH ide drugim putem. Neki od zapadnih lidera to znaju, a ne žele da priznaju - teško je, naročito za SAD, priznati da je počinjena greška", rekao je Majer.

On je naveo da su bonska ovlašćenja visokog predstavnika u BiH samo sredstvo pomoću kog političari međunarodne zajednice nastoje da primoraju BiH da se ponaša prema njihovim pravilima.

"`Vladavinu zakona` i `pravdu` međunarodni političari predstavljaju onako kako oni žele. Predstavnici međunarodne zajednice, koji žele da upravljaju BiH, određuju šta je to pravda i vladavina zakona. Koliko god to može zvučati licemjerno, moramo imati na umu da su oni iznad zakona jer ga sami određuju. Ako žele da primijene neki zakon oni će to i uraditi, a ako ne žele, to se neće dogoditi", rekao je Majer.

On je istakao da BiH nije među prioritetima Bijele kuće i da je američka administracija za sada isključila mogućnost imenovanja specijalnog izaslanika za Balkan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: