Sarajevo
35

Ukida se porez od 1.000 KM za murale u Novom Sarajevu, uvodi se nova klasifikacija

B. H.
Općinska administracija u Novom Sarajevu pripremila je Prijedlog odluke kojom se ukida porez od 1.000 KM za nekomercijalne murale u Novom Sarajevu.
"Prije nekoliko mjeseci desilo se da je kompanija DM morala prekrečiti mural na zidu jedne od svojih poslovnica u Novom Sarajevu i tad je ova problematika postala interesantna široj javnosti. Građani su mahom željeli da mural ostane jer je bio živopisan i prikazivao je prizore iz prirode. I prije ovog slučaja borio sam se da što veći broj površina bude dato street art umjetnicima da uljepšaju naše javne površine, a tad je pritisak javnosti intenziviran i evo konačno je urodio plodom", kazao je vijećnik Ahmed Kosovac, koji je i autor ove inicjative.

Novi prijedlog izmjene Odluke podrazumijeva uvođenje pojmova' "komercijalni" i "nekomercijalni" mural. Za murale koji nemaju komercijalnu svrhu više se neće plaćati depozit od 1000 KM, a pojednostavljuje se i procedura za dobijanje dozvole.

Dozvola za ove murale produžava se svake tri godine, a ne svake godine, što je slučaj s komercijalnim muralima.

Potrebno je još da ovaj prijedlog bude usvojen na 29. sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo, koja je zakazana za 28. septembar.

Podsjećamo, uklanjanje murala prirode, koji je krasio zid zgrade u kojoj se nalazi dm prodavnica u sarajevskom naselju Grbavica, izazvalo je burne rasprave i reakcije javnosti.