Panika u Tuzli i dalje traje
0

UKC ne želi potvrditi da ginekolog ima AIDS

Sarajevo-x.com
UKC Tuzla
UKC Tuzla
U povodu mnogobrojnih informacija i nagađanja oko identiteta osobe koja je oboljela od AIDS-a te panike koja je posljednjih dana zavladala u Tuzli, ne samo među pacijentima nego i kolegama oboljelog, zajedničku press konferenciju održali su danas predstavnici Kliničkog centra (UKC) i Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

Informacija da je jedan tuzlanski ginekolog obolio od AIDS-a danas nije ni demantovana niti potvrđena. U više navrata je ponovljeno da razloga za paniku nema te da su poduzete sve potrebne mjere kao i to da problem AIDS-a na području Bosne i Hercegovine nije od juče i da postoji redovna procedura i pravila ponašanja.

Na području Tuzlanskog kantona je od poslije rata do danas evidentirano 14 pacijenata oboljelih od AIDS-a. Četiri su umrla, dva su kao stranci napustili BiH, sedam osoba je na ambulantnom liječenju i normalno žive i rade, dok je jedna osoba, smještena u Univerzitetski-klinički centar Tuzla, u teškom ali stabilnom stanju.

"Neću i ne mogu reći o kojoj osobi se radi", kazao je direktor UKC-a Tuzla Elmir Čičkušić.

Danas je rečeno kako je kažnjivo iznošenje podataka o bolesti, a to je regulisano Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

"Ukoliko se utvrdi da je informacija o oboljeloj osobi procurila iz Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, bit će poduzete određene zakonske mjere", rečeno je na press konferenciji.

Da je zavladao strah u Tuzli najbolje pokazuje podatak da se u proteklih nekoliko dana na AIDS testiralo oko sedamdeset građana.