Procedure prvo
80

UKC Banja Luka može primiti onkološke pacijentice iz FBiH samo uz odobrenje Fonda zdravstvenog osiguranja

Klix.ba
UKC Banja Luka
UKC Banja Luka
Jutros je iz udruženja građanki oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" iz Banje Luke saopšteno da se "pacijenti koji su upućeni na UKC Sarajevo, a kojima su uskraćene te usluge, mogu javiti u UKC Banja Luka gdje će im biti pružena adekvatna pomoć i tretman".

"Odmah su građani iz Federacije BiH danas masovno počeli pozivati UKC Banja Luka sa namjerom da dođu i da se liječe. Međutim, za takvo što pacijenti se najprije moraju javiti Fondu zdravstvenog osiguranja kako bi im se dala saglasnost za liječenje u UKC Banja Luka. Molimo pacijente da se ne javljaju u UKC Banja Luka pojedinačno, te da najprije osiguraju odobrenje fondova zdravstvenog osiguranja na području kantona na kojima imaju prebivalište" objasnila je Azra Ikalović iz udruženja "Iskra".

Podsjećamo, udruženje "Iskra" dogovorilo je danas sa Univerzitetskim kliničkim centrom iz Banje Luke da se ponudi svim onkološkim pacijenticama kojima je početkom ove sedmice uskraćena usluga radijacije u UKC Sarajevo, da tretmane radijacije i hemoterapije obave u UKC Banja Luka.

"UKC Banja Luka se složio s prijedlogom da se pomogne ženama koje su oboljele od karcinoma i koje ne mogu čekati da se aparati poprave u Sarajevu. U UKC Banja Luka su nam rekli da mogu primiti sve pacijentice, odnosno oko 300 njih iz Federacije BiH", navodi udruženje "Iskra".

Ikalović je objasnila da smještaj u UKC Banja Luka "može biti obezbijeđen za sve pacijentice iz FBiH koje su uporedo na hemoterapiji i zračenju, dok pacijentice koje trebaju tretman samo zračenja mogu biti smješteni u Domu penzionera u Banja Luci".

"Ovaj dogovor je ostvaren u saradnji sa nevladinim sektorom, UKC Banja Luka, Centrom za zračenje u Banjoj Luci, predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS i direktorom Doma penzionera u Banja Luci", istaknuto je u saopćenju.