BiH
0

Đukanović: Izbori pokazali čvrst europski put Crne Gore

FENA
Ovi izbori pokazali su da je Crna Gora stabilna i čvrsto na europskom putu, poručio je rano u ponedjeljak crnogorski premijer Milo Đukanović okupljenim pristalicama, nakon što su prijevremeni rezultati nedjeljnih parlamentarnih izbora, prvih nakon proglašenja neovisnosti Crne Gore, pokazali da je njegova koalicija "Za europsku Crnu Goru" blizu osvajanja apsolutne većine u parlamentu.

"Ovo je trijumf crnogorske europske politike", kazao je Đukanović, istaknuvši da nakon izbora slijedi razdoblje "opsežnih reformi kako bi naše standarde prilagodili onima u Europskoj uniji i zadržali interes inozemnih ulagača".

Prijevremeni izborni rezultati, koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju u Podgorici, pokazuju da je Đukanovićeva koalicija osvojila oko 50 posto glasova te da je blizu osvajanja 41 od ukupno 81 mjesta u parlamentu, odnosno apsolutne većine, dok tri glavne oporbene stranke daleko zaostaju - svaka osvaja oko 11 mjesta u parlamentu.

"Prema rezultatima koje imamo, nema ni sjene sumnje oko osvajanja apsolutne pobjede ove koalicije", izjavio je glasnogovornik Đukanovićeve Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić.

Podgoricom odzvanjaju eksplozije petardi, a čulo se i nekoliko pucnjeva iz pištolja, no puno je mirnije u odnosu na euforiju nakon referendumskog 'Da' za proglašenje crnogorske neovisnosti u svibnju.

"Sutra ćemo našu pažnju ponovno posvetiti obnavljanju energije za nove uspjehe, kako bi Crnu Goru učinili još demokratičnijom, još ekonomski razvijenijom, s više radnih mjesta i većim plaćama", poručio je Đukanović.