BiH
0

Đukanović dolazi u službenu posjetu BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Crnogorski premijer Milo Đukanović doputovat će u ponedjeljak u službenu posjetu BiH na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Ambasador Crne Gore u BiH Ramiz Bašić rekao je danas u razgovoru za Fenu tim povodom da posjeta dolazi u okviru razvoja dobrosusjedske saradnje dviju prijateljskih zemalja, a s obzirom na to da se radi o susretu dvojice premijera, razgovorima će dominirati ekonomske teme.

Međutim, neće biti zaobićene ni političke teme, prije svega u susretima premijera Đukanovića sa članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućim domova Parlamentarne skupštine BiH.

Bašić navodi da će na razgovorima dvojice premijera biti razmatrana tekuća bilateralna robna razmjena, a posebno zajednički projekti.

  • Smatramo da između BiH i Crne Gore postoji najveći potencijal na realizaciji zajedničkih projekata u oblasti energetike, saobraćaja, turizma i zaštite životne sredine, kazao je crnogorski ambasador.

Zamoljen da konkretnije kaže o kojim se projektima radi, ambasador Bašić, uz ogradu da se još ne može reći šta će dvojica premijera staviti u fokus, mogao je samo preliminarno navesti da se radi o obnovi pruge Nikšić - Čapljina, rekonstrukciji lošeg dijela puta između Foče i Šćepan Polja, utvrđivanju da li ima komercijalnih mogućnosti za uspostavu avionske linije na relaciji Sarajevo - Podgorica, te avionskih linija između Sarajeva i Banje Luke s Tivtom za vrijeme ljetnje sezone.

Potrebno je, također, vidjeti kakve su mogućnosti saradnje u oblasti energetike i tržišta električne energije.

U oblasti zaštite životne sredine, kazao je ambasador Bašić, dvije zemlje imaju granicu dugu 270 kilometara na kojoj se nalaze tereni pod posebnom zaštitom, nacionalni parkovi Sutjeska i Durmitor, koje je moguće zajednički integrirati u "međunarodni park mira", što bi bilo stavljeno i u funkciju razvoja turizma.

Kada su u pitanju politički odnosi dviju zemalja, ambasador Bašić naglašava da to nije samo bilateralna saradnja, nego saradnja na međunarodnom planu u okviru regionalnih inicijativa, međusobna podrška na međunarodnom planu, zatim zajednički projekti pregogranične saradnje, koja uključuje i Republiku Hrvatsku, u pograničnim općinama Dubrovnik, Trebinje, Herceg-Novi i drugim.

Ambasador Bašić je kao posebno važno naglasio da BiH i Crna Gora imaju isti strateški cilj, priključenje NATO-u i Evropskoj uniji.

Na planu priključenja NATO-u, kaže ambasador Bašić, NATO je BiH i Crnu Goru uvezao kao dvije zemlje koje veoma sinhrono i harmonično napreduju u ovom procesu. One su istovremeno primljene u Partnerstvo za mir, istovremeno pristupile intenziviranom dijalogu s NATO-om, a vjerovatno će istovremeno pristupiti i MAP-u, koji predstavlja predvorje ulaska u NATO.

Paralelno s tim procesom, ide i proces pridruživanja Evropskoj uniji. Crna Gora je nešto ispred BiH na tom putu, ali ambasador Bašić kaže da će čitav region ići ka EU u vjerovatno bliskim terminima.