Fontana umjesto parkinga
143

UK: U najljepši dio Sarajeva dolazi velika promjena

A. L.
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao je kako će parking ispred Doma Oružanih snaga BiH u centru Sarajeva uskoro zamijeniti fontana, a fasade okolnih zgrada će biti osvježene.
Naveo je da u "najljepši dio Sarajeva" dolazi velika promjena jer će "sivilo i gužvu parkirališta" zamijeniti "atraktivna fontana i žubor vode".

"A, stara zgrada će doživjeti transformaciju kroz novu fasadu kojom će dobiti potpuno novi imidž. Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa Općina Stari Grad Sarajevo i njenim načelnikom Irfan Čengić, preuzela je obaveze finansiranja rekonstrukcije jedne od najljepših zgrada ovog dijela Sarajeva i njene vanjštine koja će dobiti potpuno novi identitet", kazao je.

Kako kaže, stvoriće harmoničan prostor privlačan svim generacijama.

"Naša inicijativa još jedan je korak prema modernizaciji grada i stvaranju prijateljskog i čistog okruženja, sa što manje automobila i zagađenja", dodaje.

Fontana ispred Doma oružanih snaga BiH planirana je kao centralna tačka prostora koji će vizualno objediniti Umjetničku galeriju, prostor ispred Prve gimnazije i Umjetničke škole u skladnu cjelinu s već postojećim parkom "Alija Izetbegović", objasnio je Uk.

"Kreiramo jedan potpuno novi prostor u kojem će se osjećati puls zajedništva i života Sarajeva", zaključio je.