Budući premijer KS
93

Uk odgovorio na optužbe kantonalne SDA o neočišćenom snijegu u Sarajevu

M. G.
Screenshot: BHRT
Screenshot: BHRT
Mandatar za sastav Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk odgovorio je na jutrošnje prozivke kantonalne SDA u kojima strankama Trojke spočitavaju saobraćajni kolaps u glavnom gradu BiH koji je, kako iz SDA navode, nastao neadekvatnom reakcijom na obilne snježne padavine.
Uk je, gostujući u programu BHRT-a, rekao da je očekivao ovakvu reakciju kantonalne SDA.

"Kad sam vidio da je snijeg počeo padati jučer, očekivao sam da će odmah krenuti napadi. Kontaktirao sam direktoricu Rada. Oni su zadovoljni kako se čiste ulice, 40 vozila je u upotrebi. Ručno čišćenje se također odvija 24 sata", rekao je Uk.

Dodao je da Rad nije nadležan za čitav teritorij Kantona Sarajevo.

"Rad je nadležan isključivo za četiri gradske općine. Trnovo, Ilijaš, Vogošća i Ilidža su potpisali sa privatnicima čišćenje. Tako da, ukoliko su građani nezadovoljni i SDA nezadovoljna u tim općinama to treba se fakturisati na drugu stranu, a ne aktuelnoj vladi ili budućoj", dodaje Uk.

Podsjećamo, jutros su iz sarajevske SDA kazali da, iako su najavljivane, sniježne padavine su izazvale "potpuni saobraćajni kolaps u Kantonu Sarajevo i pokazale svu nesposobnost i nespremnost kantonalne vlasti i nadležnog ministarstva".

"Saobraćajnice su neočišćene u centru grada, a nevolje prigradskih naselja nemaju kraja. Ministar Hadžiahmetović se svake godine u jesen trijumfalno slika u krugu KJKP 'Rad', najavi da spremno dočekuju zimu i kako ih ništa ne može iznenaditi. Pri tome svaki put 'popljuje' prethodnu upravu ovog preduzeća, obeća novu mehanizaciju i ustvrdi kako će Sarajevo biti čist grad", navode iz ove stranke.