Bježe preko Pakistana
744

Ujić: Očekuje se povećan priliv migranata iz Afganistana na balkanskoj ruti

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je da se očekuje povećan priliv migranata iz Afganistana i na balkanskoj ruti.

"Nezahvalno je govoriti o bilo kakvim brojkama, ali usljed svega što vidimo da se dešava u Afganistanu, prirodno je da očekujemo povećan priliv migranata", rekao je Ujić za Glas Srpske.

On je naveo da, prema operativnim informacijama, veliki broj izbjeglica bježi iz Afganistana pred najezdom talibana i prelazi u Pakistan s namjerom da se dočepa Turske, a potom Evrope.

Ujić je naglasio da službenici institucije na čijem je čelu odgovorno rade svoj posao, dodajući da sve osobe koje nelegalno pređu granicu i uđu na teritoriju BiH imaju isti tretman, bez obzira na to odakle dolaze.

Prema njegovim riječima, veliki broj afganistanskih izbjeglica je već prešao u Pakistan i nema sumnje da će krenuti putevima kojim su prije njih išli Pakistanci.

"Što se tiče operativnosti i registracije migranata, svakako ćemo biti još obazriviji i zajedno s drugim sigurnosnim agencijama nastaviti postupati odgovorno i u skladu sa svojim nadležnostima", dodao je Ujić.