Sjednica Vlade FBiH
444

Ujednačavaju se penzije pripadnika OSBiH: Nekima povećanje za 29 posto, pojedinima i više

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, utvrdila Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (OSBiH) i uputila ga na razmatranje i donošenje Parlamentu FBiH po hitnom postupku.

Ovim zakonom se uređuje pitanje ujednačavanja penzija koje profesionalna vojna lica na službi u OSBiH ostvaruju na osnovu poglavlja V Zakona o službi u OSBiH, a prava ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO i kojim je priznat poseban staž iz člana 36. stav (1) Zakona o PIO.

"A koji pravo na penziju ostvaruju počev od 1. marta 2018. godine. Radi postojanja određenog broja korisnika koji već ostvaruju prava iz PIO, kao i onih koji ta prava tek trebaju ostvariti ubuduće, ujednačavanje prava je propisano u dva stava. Prvi se odnosi na one koji se penzionišu nakon stupanja na snagu ovoga zakona, te se njihov zakonski iznos penzije uvećava za 29 posto i ubuduće usklađuje po Zakonu o PIO. Drugi način obračuna penzije se odnosi na korisnike koji su prava na penziju ostvarili od 1.marta 2018. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona", navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

Njima se na zakonski iznos penzije uvećavan za 29 posto dodaje iznos povećanja penzije koji je nastao kao posljedica usklađivanja penzije u navedenom periodu i dalje će se usklađivati po Zakonu o PIO.

"Početak isplate penzija obračunatih po ovom zakonu je od 1. januara 2024 godine, a sredstva za njihovo finansiranje osiguravaju se iz budžeta FBiH. Zakon također propisuje da se na sva pitanja koja nisu regulisana ovim zakonom i Zakonom o službi u OSBiH primjenjuju odredbe Zakona o PIO", dodaje se u saopćenju.

Ministarstvo u razlozima za donošenje ovog zakona, između ostalog, navodi da je Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH eliminisanje nejednakosti nastale uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenta za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine, a po istom Zakonu o službi u OSBiH, što je dovelo do derogiranja načela jednakosti pred zakonom i što je u suprotnosti sa članom II.A.2.(1) c) Ustava Federacije BiH, te odredbama člana 2. i 7. Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Predlagač pojašnjava i to da bi intervencijom na član 140. Zakona o PIO kojim je ozakonjen isplatni koeficijent i isplata penzija u dostignutom nivou posljednje isplaćene penzije, bila ugrožena dostignuta isplata za više od 430.000 penzionera, a nastojeći da ispoštuju ustavnu obavezu jednakosti pred zakonom za vojne osiguranike, predloženo je rješenje kojim se ne ugrožava reforma penzijskog sistema u FBiH i to donošenjem ovog lex specialis zakona.